ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Πρώτο θύμα του καιρού το ιστιοφόρο «Μπάουντι»

Πέρα από τους εκατομμύρια Αμερικανούς - της Καραϊβικής την προηγούμενη εβδομάδα και των ΗΠΑ από χθες το βράδυ - ο κυκλώνας Σάντι ή αλλιώς η «Τέλεια καταιγίδα», όπως πολλοί τον αποκαλούν, πλήττει και τη βρετανική ναυτική ιστορία. Το πρωί της Δευτέρας άντρες της ακτοφυλακής των ΗΠΑ περισυνέλεξαν 14 από τα 16 μέλη του πληρώματος του αντίγραφου του ιστιοφόρου του βρετανικού βασιλικού ναυτικού «Μπάουντι». Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος. Μερικές ώρες πριν είχαν αναγκαστεί να το εγκαταλείψουν καθώς το πλοίο βρέθηκε στην πορεία του πανίσχυρου κυκλώνα Σάντι.

Το «Μπάουντι» είχε αποπλεύσει από το Νιου Λόντον του Κονέκτικατ και κατευθυνόταν προς το Σεντ Πέτερσμπουργκ της Φλόριδας. Ομως το βράδυ της Κυριακής έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, 260 χιλιόμετρα μακριά από το μάτι του κυκλώνα Σάντι. Δίχως πρόωση και εν μέσω ανέμων που έφταναν τα 65 χλμ. την ώρα και κυμάτων ύψους σχεδόν 6 μέτρων, ο κυβερνήτης έδωσε εντολή στους άντρες του να το εγκαταλείψουν. Δύο ελικόπτερα τους μετέφεραν σώους στη στεριά ενώ δύο μέλη του πληρώματος που αγνοούνται ακόμη αναζητούνται. Οσον αφορά την τύχη του «Μπάουντι», σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε ότι «παρότι το κατάρτι του είναι ακόμη ορατό, το πλοίο έχει βυθιστεί».

ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ. Το συγκεκριμένο αντίγραφο του τρικάταρτου ιστιοφόρου του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, είχε κατασκευαστεί το 1962 στη Νέα Σκωτία για τις ανάγκες της ταινίας «Η ανταρσία του Μπάουντι», με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο. Εξαιρετικές στιγμές στην κινηματογραφική πορεία του «Μπάουντι» υπήρξαν επίσης οι δύο από τις τέσσερις ταινίες «Οι πειρατές της Καραϊβικής», στις οποίες κυβερνήτης του ήταν ο Τζόνι Ντεπ. Ωστόσο, το αυθεντικό «Μπάουντι» είναι περισσότερο διάσημο, σχεδόν θρυλικό, καθώς αποτέλεσε τη σκηνή πάνω στην οποία εκτυλίχθηκε μία από τις πιο γνωστές ανταρσίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.
Το 1789, και καθώς το «Μπάουντι» βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του κυβερνήτη Ουίλιαμ Μπλάι και των αντρών του πληρώματος, ηγέτης των οποίων ήταν ο Φλέτσερ Κρίστιαν. Επειτα από μία στάση στην Ταϊτή και έχοντας βάλει πλώρη για τις Δυτικές Ινδίες, ο Κρίστιαν και οι άντρες του εξεγέρθηκαν εναντίον του αυταρχικού κυβερνήτη και κατέλαβαν το πλοίο. Εχοντας διώξει τον Μπλάι και όσους από το πλήρωμα του είχαν μείνει πιστοί, κατέφυγαν μαζί με μερικούς γηγενείς Ταϊτινούς, στις Νήσους Πίτκερν. Απόγονοι του πληρώματος του «Μπάουντι» συνεχίζουν να ζουν ακόμη εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: