ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση στην Κ.Α.του Σωτήριου Καλαμίτση





Διάβασα κι’ εγώ στο διαδίκτυο την επιστολή μίας μητέρας από την Πάτρα που με τα αρχικά Κ.Α. διεκτραγωδεί την οικογενειακή της κατάσταση όντας άνεργη και αυτή και ο σύζυγός της με τέσσερα ανήλικα παιδιά [14, 10, 9, 8 ετών] και απευθύνει έκκληση για μια δουλειά και όχι για..
ελεημοσύνη. Είναι πολύ καλογραμμένο σε σημείο που να αμφιβάλλει κανείς αν είναι αληθινό ως προερχόμενο από μία μη γραμματιζούμενη Ελληνίδα. Γιατί, όμως, να μην είναι; Δεν περιγράφει δα και κάποια κατάσταση εξωπραγματική στην εποχή του Μνημονίου. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσοι συμπατριώτες μας που με λίγα γράμματα εκφράζονται πολύ καλλίτερα από τους 300 που μας ζαλίζουν διαβάζοντας αρλούμπες.
Τί να απαντήσω, όμως, σ’ αυτή την αξιοπρεπή γυναίκα που όμοιές της υπάρχουν χιλιάδες; Τί να της πω όταν βλέπω ότι κάποιος υπάλληλος της Βουλής συνταξιοδοτείται, εισπράττει εντός ολίγων ημερών εφ’ άρπαξ [ΝΑΙ εφ’ αΡπαξ] € 400.000, ενώ άλλοι περιμένουν δυο χρόνια για € 40.000, και επαναπροσλαμβάνεται για να μην κακοπάθει; Τί να της πω όταν το κάθε υπουργείο είναι ένα βιλαέτι και δεν παραχωρεί οικόπεδο που του ανήκει, αλλά δεν αξιοποιεί, σε άλλο υπουργείο που το έχει ανάγκη για να καλύψει δικές του ανάγκες; Τί να της πω που το Δημόσιο δεν έχει πλήρεις τίτλους σε 72.000 ακίνητα που του ανήκουν; Τί να της πω που το Δημόσιο έχει την κυριότητα ακινήτων που δεν έχει καταγράψει; Τί να της πω που το Δημόσιο νοικιάζει ακίνητα ιδιωτών για να στεγάσει υπηρεσίες του, ενώ διαθέτει δικά του ακίνητα που είναι κενά; Τι να της πω που 300 άνθρωποι διαχειρίζονται μια ολόκληρη χώρα, ενώ είναι ανίκανοι να διαχειρισθούν περίπτερο;
Προχθές έφυγε στο εξωτερικό ένας γνωστός μου νέος γιατρός. Αυτός είναι ειδικευμένος, σπουδαγμένος με τα χρήματα όλου του ελληνικού λαού, αλλά τον έδιωξε από τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ. Δεν έφτασε στην ανάγκη να γράψει ένα γράμμα σαν της Κ.Α. εκλιπαρώντας για μια δουλειά των € 500/μήνα, επειδή τα επιστημονικά του εφόδια του έδιναν διέξοδο.
Την περασμένη εβδομάδα ένας γνωστός μου στρατιωτικός ιατρός διέκοψε την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μετά από 50 χρόνια, διαφορετικά θα έχανε την περικομμένη σύνταξή του από το Δημόσιο.
Όμως, το άρθρο 29§7 του ν. 1846/1951 περί ΙΚΑ παραμένει ακλόνητο. Κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ μπορεί να εισπράττει τη σύνταξή του και να εργάζεται ταυτοχρόνως με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας, αρκεί ο μισθός του να μην υπερβαίνει το 50πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ συνταξιούχου του Δημοσίου και συνταξιούχου του ΙΚΑ; Το ωραιότερο, όμως, είναι ότι ο συνταξιούχος τού ΙΚΑ μπορεί να εισπράττει ολόκληρη τη σύνταξή του και ταυτοχρόνως να εργάζεται με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών χωρίς περιορισμό ως προς τις απολαβές του από τη σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Ούτω έδοξε τω Μητσοτάκη εν έτει 1992 με τον νόμο 2084. Ναι, του ίδιου του Μητσοτάκη που μαζί με την κόρη και τον γιο του συνεχίζουν μας δίνουν τακτικά μαθήματα οικονομίας. Το γράφω αυτό, διότι μέχρι τον ν. 2084/1992 υπήρχε περιορισμός και για τους συνταξιούχους που εισέπρατταν τη σύνταξη και ταυτοχρόνως εργάζονταν με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών, τον οποίο περιορισμό, όμως, κατήργησε αυτή η μεγάλη πολιτική μορφή. Αυτή τη διάταξη του άρθρου 29§7 ν. 1846/1951 δεν τροποποίησαν οι εθνοπατέρες με κανένα Μνημόνιο, ώστε ο συνταξιούχος του ΙΚΑ να μπορεί να ασκεί οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Αγαπητή μου Κ.Α., θα πρέπει να γράψω ολόκληρο τόμο για να απαριθμήσω τις αδικίες που διαπράττονται καθημερινώς από την πολιτική ηγεσία, πράγμα που δεν θα σε ωφελούσε. Απλώς θα σου έλυνε την απορία, αν εξακολουθείς να την έχεις, γιατί έφτασες στην κατάσταση που έχεις φτάσει. Θα σου πω μόνον ότι η ψυχική δύναμη που έχεις, όπως αυτή αναδύεται από το γράμμα σου, είναι αυτή που θα σου επιτρέψει να επιβιώσεις με την οικογένειά σου ξεπερνώντας τη λαίλαπα που μας έχουν επιφυλάξει αρχικώς 157 και ακολούθως 153 δοχεία νυκτός. Μην περιμένεις βοήθεια από ανθρώπους που ασχολούνται δυο μέρες τώρα με το αν και πόσες πήδηξε ο ανεγκέφαλος, συμπλεγματικός Τατσόπουλος πετώντας χαριτωμενιές μέσα στο ζόφο που μας περιβάλλει. Απλά σκέψου ότι ούτε ο Τατσόπουλος και το κόμμα του είναι η λύση στο πρόβλημά σου και στο πρόβλημα του 80% των Ελλήνων. Ούτε φυσικά η αυτοκτονία, την οποία με χαρά διαπίστωσα ότι βδελύσσεσαι. Μόνον οι κρεμάλες αποτελούν λύση, κι’ ας σκούζει η κ. Βούλτεψη και οι όμοιοί της.
Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: