ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Έφυγαν από το δημόσιο τομέα 400.000 υπάλληλοι, τότε προς τι οι περαιτέρω απολύσεις;

Έφυγαν από το δημόσιο τομέα 400.000 υπάλληλοι, τότε προς τι οι περαιτέρω απολύσεις;
Σχεδόν 400.000 λιγότερους δημόσιους υπάλληλους θα έχει η χώρα στο τέλος του 2012 σε σχέση με τον όγκο του δημόσιου τομέα το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, εξήγησε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι νέες συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 (!) και πρόσθεσε «το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν σχεδόν 1 εκατομμύριο. Σήμερα ανέρχονται σε 640 χιλιάδες. Αν υπολογίσουμε ότι εως το τέλος του έτους οι συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 τότε και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι περισσότεροι από 600.000».
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «έχει καλυφθεί και η διατύπωση για 150.000 απολύσεις που είχε γίνει το 2010» ενώ τόνισε ότι «έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση. Εγώ δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου ούτε σε μια απόλυση». Επιπροσθέτως, τα νέα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν – σύμφωνα με τον υπουργό –«πόσο αναγκαία είναι η ανακατανομή του προσωπικού και να αξιοποιήσουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι περιορισμοί στις προσλήψεις υπάρχουν. Δεν είναι η αναλογία που δεν μας επιτρέπει προσλήψεις αλλά τα έσοδα». Πέραν αυτών ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι η τρόικα είχε ζητήσει 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, όμως με τις επίμονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης αποφεύχθηκαν. Σημείωσε δε ότι « Το μέτρο της κινητικότητας είχε στοιχεία σχετικής αυθαιρεσίας αλλά ήταν το λιγότερο οδυνηρό και άδικο από οποιοδήποτε άλλο. Ηταν αναγκαίο να το πάρουμε γιατί ηταν προαπαιτούμενη ενέργεια. Αυτή η ενέργεια κατέληγε σε 2.000 υπαλλήλους να μπουν σε σχήμα της κινητικότητας. Αυτό προσπάθησα να κάνω σεβόμενος αναγκαιότητα στιγμής και τις υποχρεώσεις που είχαμε. Δεν θέλω να πω για τις 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις που υπήρχαν το 2012».
Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε τον θεσμό της κινητικότητας εξηγώντας ότι « δεν αποτελεί συγκυριακή πολιτική όπως εμφανίζεται σήμερα. Υπήρξε εντύπωση ότι ο δημόσιος υπάλληλο δεν μετακινείται. Μέχρι τώρα η κάλυψη των κενών θέσεων γινόταν με προσλήψεις ημετέρων. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν λιμνάζοντες. Η κινητικότητα όμως σήμερα είναι αναγκαία και για έναν ακόμα λόγο. Η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλλει μη προσλήψεις το 2013. Οι συνταξιοδοτήσεις το 2012 θα ξεπεράσουν τις 30.000. Συνεπώς η κινητικότητα προβλέφτηκε ως η μόνη με δύο στόχους Μη αθρόες και άκριτες απολύσεις και εξορθολογισμός της διοίκησης.
Ενημέρωσε ότι οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσθεσε πως « Οι ένστολοι που απασχολούντα σε διοικητικά καθήκοντα θα πάνε στις μονάδες τους. Θα καλυφθούν κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους στην παιδεία και στον ΕΟΠΥΥ ενώ τόνισε ότι «Καμία μετακίνηση δεν θα είναι ρουσφετολογική. Οι μετακινήσεις θα έχουν όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, ένας από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ένας από το υπουργείο οικονομικών».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η έκρηξη του κ. Μανιτάκη μετά τις επίμονες παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου περι επικείμενων απολύσεων. Συγκεκριμένα ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητρόπουλο είπε: «δεν θα απολογηθώ για το Μνημόνιο αλλά για όσα έκανα έγω. Δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση και πραγματικά απορώ γιατί τόση χαρά και προθυμία να απολυθούν. Μήπως είστε δικηγόρος της τρόικας;». Ο κ. Μητρόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει επικαλούμενος την αντιδικτατορική του δράση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: