ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

«Κλονίζεται» το Desertec λόγω αποχώρησης Siemens και Bosch

Ένα όραμα που δεν γίνεται πραγματικότητα;

Εγκαταλείπεται το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταΐκου πάρκου στο κόσμο (Desertec), στην έρημο Σαχάρα.

Αιτία του «ναυαγίου» είναι η απόσυρση δυο μεγάλων εταιριών από το σχέδιο, των γερμανικών κοολοσσών Siemens και Bosch.  Μόνη ελπίδα διάσωσης του σχεδίου είναι πλέον η Κινά, που ενδιαφέρεται να αντλήσει τεχνογνωσία για τη μεταφορά ενεργείας.

Το εν λόγω σχέδιο ανακοινώθηκε το 2009 και ο στόχος ήταν, με ορίζοντα το 2050, το μεγάλο φωτοβολταΐκο πάρκο της Σαχάρας να παράγει 125 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα κάλυπτε τις ανάγκες της Βόρειας Αφρικής αλλά και το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπης.

Η ηλιακή ενέργεια θα διέσχιζε τη Μεσόγειο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, και θα έφθανε μέχρι την Ιταλία, όπου και θα γινόταν η διανομή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: