ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη: Πρώτη ημέρα στην πρόσφατη ιστορία της χωρίς βίαιο έγκλημα

Ούτε ένας φόνος, ούτε ένα μαχαίρωμα, ούτε ένα βίαιο έγκλημα δεν σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι αστυνομικοί της μεγαλούπολης μιλώντας για το πιο ήρεμο 24ωρο στην πρόσφατη ιστορία της πόλης.

Η γενικότερη μείωση ορισμένων δεικτών εγκληματικότητας στην πόλη το 2012 αποδίδεται στην «επιθετικά προληπτική» πολιτική της αστυνομίας - και ιδιαίτερα στην αμφιλεγόμενη τακτική της να σταματά και να κάνει σωματική έρευνα για όπλα στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Η τακτική υποστηρίζεται ότι έχει απομακρύνει αρκετά όπλα από τους δρόμους. Ωστόσο, οι έλεγχοι γίνονται σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα με αδιευκρίνιστα στην πράξη κριτήρια - αρκετές φορές, σύμφωνα με καταγγελίες, η επιλογή γίνεται φυλετικά. 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπράουν ανέφερε, επιβεβαιώνοντας την «αναίμακτη Δευτέρα», ότι ήταν «η πρώτη φορά στην μνήμη των κατοίκων» που δεν σημειώθηκε κανένα έγκλημα με άσκηση βίας.

Συνολικά, η εγκληματικότητα (μικρή και μεγάλη) έχει αυξηθεί φέτος κατά 3%, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 9% των περιστατικών κλοπής, τα οποία ωστόσο αφορούν κυρίως την κλοπή κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς.

Στο σημαντικότερο δείκτη, όμως, εκείνο των ανθρωποκτονιών, τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2012 δείχνουν ότι οι δολοφονίες έχουν μειωθεί κατά 23% σε σύγκριση με το 2011. Στη Νέα Υόρκη έχουν καταγραφεί εφέτος 366 φόνοι, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι οι δολοφονίες ήταν 472.

Δεν υπάρχουν σχόλια: