ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από "Το πουλάκι Τσίου"


Στις 18 Ιουλίου το ιταλικό ραδιόφωνο Radio Globo κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα χιουμοριστικό τραγούδι με τον τίτλο «Il Pulcino Pio». Μέσα σε μερικές εβδομάδες το τραγούδι είχε κατακτήσει την κορυφή των charts και οι Ιταλοί λικνίζονταν ρυθμικά...


... στους ήχους του.

Το μκροσκοπικό πουλάκι αφού διέσχισε τους ευρωπαϊκούς αιθέρες και έγινε διάσημο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, έφτασε στην Ελλάδα, προκαλώντας υστερία σε μικρούς και μεγάλους. Αν κρίνει κανείς από τις επισκέψεις του τραγουδιού στο Youtube, που συνολικά ξεπερνουν τις 50.000.000(!), θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα σύγχρονο φαινόμενο που τείνει να γίνει ο νέος «ήρωας» της διαφημιστικής αγοράς, όπως ακριβώς είχε συμβεί με το Gummy Bear.

Ποια είναι, όμως η ιστορία πίσω από το «Πουλάκι Τσίου» που έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές και ακούγεται σε ραδιόφωνα, social media και σατιρικες εκπομπές; Όλα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι όταν ο ιδιοκτήτης ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στη Ρώμη, σε ένα ταξίδι του στη Βραζιλία, άκουσε ένα παραδοσιακό παιδικό τραγούδι, το «O Pintinho του Erisvaldo Da Silva» σε βραζιλιάνικη εκτέλεση.

Αμέσως σκέφτηκε ότι ο ρυθμός του ταιριάζει απόλυτα σε μια πρωινή σατιρική εκπομπή του Radio Globo, που ήθελε να διαφημίσει στο κοινό. Έτσι, επιστρέφοντας στη Ρώμη, δημιούργησε ένα ρυθμικό τραγούδι με όλα τα ζωάκια που αγαπούν οι Ιταλοί, το οποίο προσάρμοσαν στη σημερινή του μορφή οι Bruno Welcome, Lucio Scarpa, Alessandro Tirocchi Maurizio Paniconi και Morgana Giovannetti.

Η τελευταία, μάλιστα, γνωστή τραγουδίστρια και ραδιοφωνική παραγωγός της γειτονικής χώρας, βρίσκεται πίσω από την φωνή του αγαπημένου πουλιού. Το τραγούδι διαδόθηκε με... ταχύτητα φωτός σε όλη την Ιταλία και οι παραλίες πλημμύρισαν από νέους που χόρευαν ασταμάτητα στο ρυθμό του «Il Pulcino Pio».

H επιτυχία του τραγουδιού έγινε γνωστή στην Βραζιλία και ο ιδιοκτήτης του σταθμού, δέχθηκε, αρχικά, κατηγορίες για λογοκλοπη.

Στη συνέχεια, όμως, συνεργάστηκε με δισκογραφική εταιρεία και με την άδεια του βραζιλιάνου δημιουργού του παιδικού τραγουδιού, κυκλοφόρησε το single, το οποίο τον Αύγουστο βρέθηκε στην πρώτη θέση με πάνω από 60.000 πωλήσεις ενώ το πρωτότυπο βίντεο στο YouTube σήμερα έχει ξεπεράσει τα 50.000.000 επισκέψεις.

Το «Πουλάκι Τσίου» συστήθηκε στο ελληνικό κοινό στις αρχές Νοεμβρίου από την δισκογραφική εταιρεία «Planetworks» και μέσα σε λίγες ημέρες ακουγόταν δυνατά από χιλιάδες χρήστες σε Facebook, Twitter και Youtube.

Ο άνθρωπος που έγραψε τους ελληνικούς στίχους και το προώθησε στην αγορά δεν είναι άλλος από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Ήζυ Κουτιέλ, ο οποίος έχοντας την εμπειρία του Gummy Bear από το 2009, πίστεψε εξαρχής στην επιτυχία του τραγουδιού. Έτσι, ήρθε σε επαφή με την δισκογραφική εταιρεία, έκλεισε την συμφωνία και έγραψε τους ελληνικούς στίχους, προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ένα χαρούμενο τραγούδι, με απλούς αλλά... κολλητικούς στίχους, χαρακτηριστική μελωδία και απολαυστική χορογραφία κατάφερε να παρασύρει μικρά και μεγάλα παιδιά και να κάνει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να μπουν στο πειρασμό να το ακούσουν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως καθημερινά δημιουργούνται νέες εκδοχές του τραγουδιού με τις πλέον δημοφιλείς εκείνες με το «Πουλάκι Τσίου» να χορεύει τσιφτετέλι και τα απολαυστικά βίντεο των «Ράδιο Αρβύλα».

Σήμερα, η επίσημη σελίδα για το «Πουλάκι Τσίου» στο Facebook έχει περισσότερους από 17.000 φίλους, ενώ το βίντεο στο Youtube έχει παραπάνω από 5.100.000 προβολές. Τα σχέδια του έλληνα δημιουργού για το χαριτωμένο πουλάκι είναι να κοινωνικοποιηθεί, να βγει στη χριστουγεννιάτικη αγορά, να γίνει caraoke, dvd, να βγει να χορέψει Live ακομη και σε θεατρικές παραστάσεις, ακολουθώντας τα βήματα του Gummy Bear.

Εκτός, όμως από πολλούς οπαδούς, το Πουλάκι Τσίου έχει αποκτήσει, και πολλούς επικριτές που κάνουν λόγο για μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ένα νέο πρότυπο καταναλωτικής μανία για τα μικρά παιδιά.

Όσο για εκείνους που νομίζουν πως μόδα είναι και θα περάσει, τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι, οι Ιταλοί δημιουργοί του από το Radio Globo, ετοίμασαν το καινούριο τραγούδι του με τίτλο «Superstar» που έγινε και video clip και κυκλοφόρησε στην γειτονική χώρα, προσδοκώντας ναγίνει εξίσου μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, οι Radio Globo ετοιμάζουν ένα ολόκληρο άλμπουμ βασισμένο στο μικρό ήρωα που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ιταλία στις 23 Δεκεμβρίου με τον τίτλο «Pulcino Pio & Friends». (thrakitoday)

Δεν υπάρχουν σχόλια: