ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Φορολογείς τα παιδιά δωσίλογε Αντώνη;



Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με δύο παιδιά  και εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω, αν περάσουν τελικά οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για σαρωτικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά. Οι επιβαρύνσεις διευρύνονται ακόμα περισσότερο αν γίνουν πράξη και οι σχεδιασμοί για σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», στη βάση των μέχρι σήμερα γνωστών σχεδιασμών, δείχνουν ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερες είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, πλασματικές είναι οι ελαφρύνσεις έως και 400 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό γιατί την όποια μείωση φόρου από την κλίμακα υπερκαλύπτουν οι επιβαρύνσεις από το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

Μέχρι φέτος, όσοι έχουν παιδιά κερδίζουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα. Οι προσαυξήσεις αφορολογήτου, αν ισχύουν οι εισηγήσεις, καταργούνται και κάθε μισθωτός, ασχέτως αν έχει κανένα, ένα ή πέντε παιδιά, θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο. Οι επιβαρύνσεις είναι προφανείς και φτάνουν έως και το 90% για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.000 ευρώ. Σε σχέση με φέτος, μετά τις αλλαγές, μισθωτός με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον 70 ευρώ, ενώ αν έχει δύο παιδιά θα πληρώσει επιπλέον 270 ευρώ. Ο ίδιος μισθωτός χωρίς παιδιά, εξαιτίας και μόνο των αλλαγών στην κλίμακα, θα πληρώσει 130 ευρώ λιγότερα. Οσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα τόσο ανοίγει και η ψαλίδα των επιβαρύνσεων. Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 45.000 ευρώ, φέτος καλείται να πληρώσει φόρο 10.320 ευρώ και μετά τις προτεινόμενες αλλαγές 12.450 ευρώ ή 2.130 ευρώ περισσότερα. Ελαφρύνσεις από 40 έως 200 ευρώ προκύπτουν μόνο για όσους φορολογουμένους έχουν ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 11.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: