ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αίσθηση από την "μυστική" συνάντηση Ράϊχενμπαχ - Μανώλη Γλέζου

thumbnailΑίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ο Χορστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε και συναντήθηκε με τον Μανώλη Γλέζο, με σκοπό να ενημερωθεί διεξοδικά για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Γλέζος σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε με στοιχεία τα όσα η Ελληνική πλευρά υποστηρίζει για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στηριζόμενος και στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει για το ολοκαύτωμα του Διστόμου.

Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Μανώλη Γλέζου παρουσία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη, Γιάννη Μηλιού, και της Λη Σαράφη.
Η είδηση έγινε γνωστή από ολιγόλογο Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναφέρει ότι «η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Μανώλη Γλέζου παρουσία του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη, Γιάννη Μηλιού, και της Λη Σαράφη» χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο της συνάντησης.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος πρωτοστατεί στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Πρόσφατα είχε αντιδράσει οργισμένα στην προσπάθεια της Γερμανίας να κλείσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, μετά τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στην Ελλάδα».

Ο κ. Γλέζος απαντώντας στους ισχυρισμούς του Βερολίνου εξήγησε ότι η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανιστόρητη, διότι αγνοεί την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η οποία καταλόγισε στη Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Η κυβέρνηση δημιούργησε Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων φαίνεται να ανακινεί η ίδια κυβέρνηση, η οποία δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα διαμηνύει ότι η εν λόγω εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «εξακολουθεί να υφίσταται» και ως εκ τούτου η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της».

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της» και έκανε γνωστό ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού «προκειμένου να ερευνηθεί αρμοδίως και να αξιοποιηθεί».

Στη συνέχεια συστήθηκε ομάδα εργασίας, για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το έργο της επιτροπής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση η ομάδα εργασίας είναι η κάτωθι:

1. Παναγιώτης Καρακούσης, γενικός διευθυντής, ως συντονιστής

2. Βασίλειος Κατριβέσης, γενικός διευθυντής, ως αναπληρωτής συντονιστής

3. Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, διευθυντής, ως μέλος

4. Ελένη- Στυλιανή Ρωμαΐδου, διευθύντρια, ως μέλος

Ως γραμματείς ορίζονται οι εισηγήτριες Αντιγόνη Κουλουμβάκη και Γεωργία Χαλούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: