ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τέλος σε πενθήμερο και ωράριο


Αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτά, ενώ πλέον δεν θεωρείται ταμπού η 5μερη εβδομαδιαία εργασία, αφού θα μπορούν εργαζόμενοι και εργοδότης να συμφωνούν σε 6ήμερη εργασία.
 
Η εγκύκλιος για τα εργασιακά ξεκαθαρίζει το τοπίο αφού ορίζει ότι αίρεται η απαγόρευση της απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, που σημαίνει ότι ο εργοδότης αν τηρήσει τις 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα μπορεί να συμφωνήσει να εργάζονται οι εργαζόμενοί του και το Σάββατο (με παράλληλη μείωση του 8ωρου). Στα καταστήματα ο εργοδότης θα μπορεί να ζητάει από τον εργαζόμενο να εργάζεται σ’ αυτά και εκτός του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος με υποχρέωσή του να τηρεί το 40ωρο ανά εβδομάδα.
 
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, αίρεται και η υποχρέωση του εργοδότη όταν επιλέγει συνεχές ωράριο λειτουργίας να απασχολεί τον εργαζόμενο σε συνεχές ωράριο εργασίας.
 
Ετσι, εφόσον συμφωνηθεί και ρητώς ενταχθεί στη σύμβαση εργασίας, μπορεί να εργάζεται σε διακεκομμένο ωράριο και όποιος απασχολείται σε κατάστημα που λειτουργεί σε συνεχές ωράριο, με δεδομένο όμως ότι μεταξύ των ωρών απασχόλησης θα παρεμβάλλονται τουλάχιστον τρεις ώρες μεσημβρινής ανάπαυσης.
 
Εξαήμερο με επιχειρησιακές: Με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι, ακόμη και με επιχειρησιακές συμβάσεις, να καθορίζουν σύστημα 6μερης εργασίας, ενώ όσοι εργάζονται σε βάρδιες θα πρέπει να ξεκουράζονται για 11 συνεχόμενες ώρες (και όχι για 12 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).
 
Βέβαια αν συνάπτονται συμβάσεις επέκτασης των ημερών εβδομαδιαίας απασχόλησης θα πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές της οργάνωσης του χρόνου εργασίας που θέτει η νομοθεσία και ειδικότερα θέματα της ημερήσιας (τουλάχιστον 11 συνεχόμενες ώρες) και εβδομαδιαίας ανάπαυσης (τουλάχιστον 24 ώρες), καθώς και των ανωτάτων ορίων απασχόλησης (40ωρο).
 
Μικρότερη κατάτμηση στις άδειες: Με τις νέες ρυθμίσεις επιτρέπεται στον εργοδότη να χορηγεί άδειες και κάτω των 2 συνεχόμενων εβδομάδων. Ετσι ο εργοδότης μπορεί να χορηγεί στους εργαζομένους του και άδειες μίας εβδομάδας ενώ ύστερα από αίτηση του εργαζομένου του θα μπορεί να του χορηγεί και άδεια 10 ημερών (αντί 14 ημερών).
 
Απλοποίηση διαδικασιών: Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας καταργείται σειρά υποχρεώσεων που αφορούν τις διαδικασίες ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Συγκεκριμένα:
 
- Επέρχεται αλλαγή στο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιούν αλλαγές και τροποποιήσεις στο ωράριο και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας που αφορούν εργαζόμενους της επιχείρησής τους. Το διάστημα αυτό εκτείνεται το αργότερο έως 2 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα πραγματοποίησης των αλλαγών.
 
- Καταργείται η θεώρηση του Βιβλίου Δρομολογίων για τα φορτηγά αυτοκίνητα, τα τουριστικά λεωφορεία καθώς και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
 
- Καταργείται η θεώρηση του Βιβλίου Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και τεχνικών έργων.
 
Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: