ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι γυναίκες δεν ερωτεύονται «τριχωτούς» άνδρες;


Μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να είναι πλέον τόσο «τριχωτός» όσο οι πρόγονοί του, αλλά οι εξελικτικοί βιολόγοι εξακολουθούν να αναζητούν την λύση του μυστηρίου γιατί οι γυναίκες προτιμούν άνδρες με ελάχιστη τριχοφυΐα στο σώμα.


Σύμφωνα με μια αρκετά διαδεδομένη θεωρία, η προτίμηση των γυναικών για άνδρες με όσο το δυνατόν λιγότερη τριχοφυΐα σώματος προκύπτει από την πρωτόγονη προσπάθεια τους να αποφύγουν ψείρες και άλλα αιμοδιψή ζωύφια.
Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Behavior καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λεγόμενη «υπόθεση αποφυγής των εξωτερικών παρασίτων» δεν εξηγεί την έλλειψη σωματικής τριχοφυΐας στον σύγχρονο άνδρα. Η προτίμηση των γυναικών για άνδρες με άτριχο απαλό δέρμα, δεν αποτρέπει τον κίνδυνο μετάδοσης εξωτερικών παρασιτικών οργανισμών.
«Από εξελικτική σκοπιά, οι άτριχοι άνδρες θα έπρεπε να είναι εκλυστικότεροι, ειδικά σε περιοχές ή κουλτούρες όπου η απειλή των παρασίτων είναι μεγάλη, δηλαδή κοντά στους ισημερινούς της Γης, όπου παρατηρείται αφθονία παρασίτων», εξηγεί ο Δρ Παλοφ Προκοπ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τρναβα της Σλοβακίας. «Συγκρίναμε μόνον δύο χώρες που διαφέρουν ως προς την παρασιτική απειλή, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουμε διαφορές στις γυναικείες προτιμήσεις», συμπληρώνει.
Ο Δρ Προκοπ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 11 γυναίκες από την Τουρκία και 183 από τη Σλοβακία να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα ανδρών με τριχοφυΐα στο στέρνο ή όχι. Για να είναι πιο συναφής η εμφάνιση των ανδρών συνολικά, οι ερευνητές τους είχαν φωτογραφίσει από το λαιμό μέχρι τη μέση ενώ είχαν τριχοφυΐα στο στέρνο και μετά πάλι όταν είχαν ξυρίσει το στήθος τους.
Η Τουρκία επιλέχθηκε διότι στη χώρα είναι υψηλό το ποσοστό των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω παρασίτων, συγκριτικά με τη Σλοβακία.
Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι γυναίκες στην Τουρκία θα είναι πιο ευαίσθητες στο θέμα των παρασίτων και θα προτιμούν λιγότερο τριχωτούς άνδρες από τις γυναίκες στη Σλοβακία, όπου γενικά τα παράσιτα δεν αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ελάχιστες γυναίκες σε κάθε χώρα προτιμούσαν ένα δασύτριχο ανδρικό στέρνο. Μόνο το 20% των γυναικών χαρακτήρισε ελκυστική τη φωτογραφία των ανδρών με τριχοφυΐα στο στέρνο.
Πάντως, πριν απορριφθεί τελείως η «υπόθεση αποφυγής των εξωτερικών παρασίτων» θα πρέπει να μελετηθεί μεγαλύτερο δείγμα γυναικών από περισσότερες χώρες.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η προτίμηση των γυναικών ως προς την ανδρική τριχοφυΐα διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά και από το ένα σημείο ενός κράτους σ' ένα άλλο. Για παράδειγμα, οι γυναίκες από το Καμερούν προτιμούν πιο τριχωτούς άνδρες, ενώ οι γυναίκες στην Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία και την Καλιφόρνια προτιμούν άτριχους άνδρες. Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι γυναίκες όταν είναι στις γόνιμες ημέρες του καταμήνιου κύκλου τους έλκονται από άνδρες με λιγότερη τριχοφυΐα, συγκριτικά με εκείνες που όταν είναι σε μη γόνιμη φάση του κύκλου τους προτιμούν άνδρες με τριχοφυΐα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: