ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Σε ειδικό λογαριασμό τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το 30% κάθε υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος!

junker_4


Όσο περνάνε οι ώρες και έρχονται στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τόσο πιο συναρπαστικό γίνεται το θρίλερ που μας περιμένει.

Οι δανεισ
τές συμφώνησαν χθες στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης αλλά βάζουν «σκληρούς όρους». Ξεκάθαρα αναφέρεται στο κείμενο του Eurogroup ότι «η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους». Θα μεταφέρει στο λογαριασμό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μάλιστα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για τις συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό»
Αναλυτικά, το Eurogroup στο ανακοινωθέν του επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στο σημείο του ασφυκτικού ελέγχου μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε πως δεν ήταν μια εύκολη συνεδρίαση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κατέληξαν στο τέλος σε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία συνιστά την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια και αφού εξήρε τη λήψη του πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση εξήγησε πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος υλοποίησης των μέτρων και εφαρμογής τους προϋπολογισμού.
«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ομάδα που θα παρακολουθεί», εξήγησε. Παράλληλα, τόνισε πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΤΕπ.
«Η βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ θα δοθεί κάτω από προϋποθέσεις», συνέχισε ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως το Ταμείο είναι «μαζί μας». Τα κράτη μέλη και το Ταμείο θέλουμε να είμαστε μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: