ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!


ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
60% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Ένα ισχυρό μήνυμα κατά των μνημονίων και των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας έστειλαν οι ψηφοφόροι, στις εκλογές που έλαβαν χώρα χθες, Κυριακή, στην περιφέρεια της Καταλονίας!
Η συμμετοχή των Καταλανών ψηφοφόρων σημείωσε σημαντική αύξηση καταρρίπτοντας ρεκόρ 30ετίας και άγγιξε το 68% (ρεκόρ 30ετίας), από 58% που ήταν η προσέλευση στις κάλπες προ διετίας.
Σημαντικά ήταν τα κέρδη για τα αριστερά κόμματα, με την Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) να κατακτά 21 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο (13,7% των ψήφων από 7% στις εκλογές του '10), αναδεικνυόμενη σε αξιωματική αντιπολίτευση, και την «Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά» (ICV) να καταλαμβάνει 13 έδρες (9,9%).
Χαμένος από τις χθεσινές εκλογές ήταν ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρο Μας και ηγέτης του CiU, το οποίο είναι ο παραδοσιακός φορέας της καταλάνικης αστικής τάξης. Ο Α. Μας, που πήρε την πρωτοβουλία των εκλογών και περίμενε να θριαμβεύσει, χάνει 8 μονάδες (30% από 38% το 2010) και 12 έδρες, καταλαμβάνοντας τις 50 από τις 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. 
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 20 έδρες και την τέταρτη το Λαϊκό Κόμμα με 19 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες 25 εδρες καταλαμβάνουν 3 μικρότερα κόμματα. Συνολικά, τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, καταλαμβάνουν το 60% των θέσεων στο κοινοβούλιο.
Μπροστά σε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα κατά των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας και υπέρ μιας αυτόνομης πολιτικής, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι το δημοψήφισμα που υπόσχεται να διοργανώσει ο Αρτούρο Μας εντός της τετραετίας, δεν προβλέπεται συνταγματικά και θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο, γεννώντας στους περισσότερο θερμούς υποστηρικτές της απόσχισης την ιδέα ακόμη και νέας προσφυγής στις κάλπες, ώστε η ανεξαρτητοποίηση να προκύψει από την ψήφο ενός νέου κοινοβουλίου της Καταλωνίας, το οποίο θα έχει επί της ουσίας λάβει πολιτική εντολή ακριβώς για αυτό.
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΚΡΑΤΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!
Εντυπωσιακή είναι η νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, αποσπώντας, με ποσοστό 20,1% τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Στις εθνικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται γύρω στο 1%.
Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5%, κατά 4,9 μονάδες χαμηλότερο εκείνου πριν τέσσερα χρόνια, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15,3% ενώ κατά 2,6 μονάδες μείωσαν το ποσοστό τους στο 12% οι Πράσινοι.
Στην τέταρτη θέση το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 13,9%, αυξημένο κατά 3,1 μονάδες, ενώ εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα βρεθεί το δεύτερο ακροδεξιό κόμμα, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που απέσπασε μόλις ένα 1,4%.

Για την πληρέστερη ενήμερωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, σχετικά με τις χθεσινές περιφερειακές εκλόγες στην Καταλονία.

Η ΚΑΛΠΗ ΤΣΑΛΑΚΩΣΕ ΤΟΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑΛΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ «ΣΧΕΔΙΟ Β»
Tεχνοκράτης με ιδιαίτερες οργανωτικές αρετές. Κάπως έτσι περιγράφουν στην Καταλονία τον Αρτούρ Μας, τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης -Generalitat, όπως αποκαλείται στα Καταλανικά- ο οποίος ακολούθησε μια μάλλον ριψοκίνδυνη πορεία, που τελικά δεν του βγήκε στην κάλπη της Κυριακής. Τώρα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει συμμαχίες με ανταλλάγματα. Να φερθεί δηλαδή περισσότερο ως πολιτικός.
Ο Αρτούρ Μας πέρασε από αρκετά αξιώματα εντός της καταλανικής κυβέρνησης, για να αναδειχθεί τελικά πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος CiU (Σύγκλιση και Ένωση).
Έφερε το κόμμα στην εξουσία το 2010, αλλάζοντας τους συσχετισμούς. Επί 7 χρόνια κυβερνούσαν οι Σοσιαλιστές (PSC) σε συνεργασία με την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά ή άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα 7ετία γεμάτη σκάνδαλα...
Η ισπανική El Pais θεωρεί τον Μας πολιτικό τέκνο του ιστορικού ηγέτη της Καταλονίας Τζόρντι Πουχόλ, ο οποίος κυβέρνησε την Καταλονία για 20 και πλέον χρόνια (1980-2003).
Ο Αρτούρ Μας επέλεξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Μαδρίτη.
Αρχικά βρήκε απέναντι του τον Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος όμως βρισκόταν στη δύση της πολιτικής του καριέρας, τουλάχιστον ως πρωθυπουργός.
Απέναντι στον Μαριάνο Ραχόι και στα απανωτά πακέτα λιτότητας, ο πολιτικός λόγος του Αρτούρ Μας ήταν ξεκάθαρος: η Καταλονία είναι πλούσια, δίνει πολύ περισσότερα στη Μαδρίτη από όσα παίρνει και δεν έχει κανένα λόγο να υποφέρει από την οικονομική κρίση.
Προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 26 Νοεμβρίου, προτείνοντας στο εκλογικό σώμα έναν «οδικό χάρτη» που στο τέρμα του βρισκόταν η ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Δεν κουράστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –ενδεχομένως για να εκνευρίζει περισσότερο τον Μαριάνο Ραχόι- να εξηγεί στους συμπολίτες του ότι η Καταλονία μόνη της είναι αρκετά πλούσια. Ασφαλώς εντός ΕΕ και με το Ευρώ ως νόμισμα.
Όμως οι συμπολίτες του δεν του έκαναν το χατήρι. Eνδεχομένως να φοβήθηκαν ή να μην πείστηκαν ότι η παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη θα ήταν εξασφαλισμένη στην ανεξάρτητη Καταλονία.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε πριν από λίγες μέρες ότι οποιοδήποτε νέο κράτος θέλει να μπει στην ΕΕ ή την Ευρωζώνη, πρέπει απλά να μπει στην ουρά. Όπως κάθε άλλη χώρα.
Στις εκλογές λοιπόν –με αυξημένη μάλιστα συμμετοχή των πολιτών- έλαβε μικρότερο ποσοστό και από το 2010 και τώρα είναι αναγκασμένος να αναζητήσει συμμαχίες με το κόμμα-έκπληξη, την Καταλανική Αριστερά (ERC), προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του.
Ήδη, η Αριστερά θέτει δύο όρους: να μην γίνει καμία έκπτωση στο σχέδιο για ανεξαρτησία, αλλά και να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας.
«Δώστε μας ένα σήμα, αλλιώς απλώς χαρίζουμε περισσότερη εξουσία στο Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι» ήταν η δήλωση του αρχηγού της ERC.
Το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι δεν μοιάζει ρεαλιστικό, αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας φάνηκε καθαρά ότι μπορεί ιδεολογικά να μην είναι μακριά, ωστόσο, ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Ειδικά από τη Μαδρίτη.
Μιλώντας για τη Μαδρίτη, ο Ραχόι δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με ειρωνεία το αποτέλεσμα των εκλογών. Το χαρακτήρισε φιάσκο για τον Αρτούρ Μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίπτωσή του θα αποτελέσει case study για τους φοιτητές των πανεπιστημίων.
Θεωρητικά, ο τεχνοκράτης Μας μπορεί να συνεχίσει το σχέδιο του, αφού τα κόμματα που τάσσονται υπέρ ενός «οδικού χάρτη ανεξαρτησίας» έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Μένει όμως να φανεί ποιες θα είναι οι συμμαχίες και με ποια ανταλλάγματα. Η συγκεκριμένη αποστολή θα ταίριαζε βεβαίως περισσότερο σε έναν πολιτικό, από έναν τεχνοκράτη όπως ο Μας. Μένει να φανεί τι τελικά θα συμβεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: