ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Πήρε άδεια ενω εξέτιε ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ένοπλες ληστείες και συμπλοκές, καθώς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Γιατί;

 
Συνελήφθη ισοβίτης που αγνοείτο από τον Αύγουστο
Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται από τη 1.30 ο 49χρονος ισοβίτης κακοποιός Μιχάλης Μακρυγιάννης ο οποίος αναζητούνταν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς δεν επέστρεψε στις φυλακές της Λάρισας, μετά την πενθήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί.

Όπως έγινε γνωστό ο 49χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής και της ΕΚΑΜ σε διαμέρισμα στο Περιστέρι. Στο διαμέρισμα βρέθηκε μια γυναίκα η οποία προσήχθη και εξετάζεται ενώ από την ίδια περιοχή προσήχθησαν και ανακρίνονται δυο αλλοδαποί καθώς ερευνάται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις όσο καιρό αναζητούνταν ο Μακρυγιάννης.

Ο Μιχάλης Μακρυγιάννης εξέτιε ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ένοπλες ληστείες και συμπλοκές, καθώς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

Το καλοκαίρι του 2006 πήρε αδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού και εξαφανίσθηκε! Τότε εκπρόσωποι των φυλακών είχαν δικαιολογηθεί ότι «ο Μακρυγιάννης είχε άψογη συμπεριφορά και δεν μπορούσαμε να του αρνηθούμε την άδεια. Ξέραμε τις αντιρρήσεις του εισαγγελέα όμως ο Μακρυγιάννης έδινε το λόγο της τιμής του ότι θα επέστρεφε πίσω»...

Έτσι του δόθηκε τότε η πρώτη πενθήμερη άδεια. Την πρώτη φορά φρόντισε να επιστρέψει ώστε να μην υπάρχει αφορμή να διατυπώνονται αντιρρήσεις στα επόμενα αιτήματά του για πενθήμερες άδειες.

Παράλληλα υπήρξαν και αλλαγές στην σύνθεση του συμβουλίου των φυλακών και οι επόμενες τέσσερις άδειες στον Μακρυγιάννη εκδόθηκαν με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Στην πέμπτη άδεια αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν ενημερώσει προφορικά τη διεύθυνση των φυλακών ότι ο Μακρυγιάννης δεν δίνει παρόν στον τόπο της κατοικίας του και επεσήμαιναν τον κίνδυνο «εξαφάνισής» του.

Ο Μακρυγιάννης εκλήθη για εξηγήσεις μόλις επέστρεψε στην Αλικαρνασσό, αλλά όπως υποστήριξε: «Εγώ βγήκα για να διασκεδάσω. Δεν βγήκα για να κλειστώ σπίτι μου». Οι εκπρόσωποι των φυλακών ανέφεραν τότε ότι «δεν έχουν κανένα λόγο και κανένα επιχείρημα για να μην του παραχωρήσουν και άλλη πενθήμερη άδεια». Έτσι τους δόθηκε η έκτη άδεια, από την οποία δεν επέστρεψε.

Ο Μακρυγιάννης συνελήφθη εκ νέου τον Οκτώβριο του 2007 όταν έπεσε σε «ενέδρα» αξιωματικών της Ασφάλειας στο Χαϊδάρι. Ακινητοποιήθηκε μέσα σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας BMW, έπειτα από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν σκόπιμα οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Μαζί με τον Μακρυγιάννη συνελήφθησαν άλλοι δύο παλιοί γνώριμοι της Ασφάλειας, την ώρα που όλοι μαζί ετοιμάζονταν για ληστεία σε τράπεζα. Στην κατοχή τους βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα δύο αυτόματα όπλα τύπου ούζι και αρκετές χειροβομβίδες. Τότε, για τη σύλληψη του Μακρυγιάννη, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούσαν για «ιστορική μέρα για τις διωκτικές αρχές».

Ο 50χρονος ισοβίτης κρατείτο το τελευταίο χρονικό διάστημα στις φυλακές της Λάρισας, όπου είχε υποβάλει συνολικά έξι αιτήματα χορήγησης πενθήμερης άδειας, τα οποία το ένα μετά το άλλο απορρίπτονταν.

Στις 9 Αυγούστου είχε υποβάλει νέο αίτημα, για το οποίο υπήρξε θετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: