ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Διώχνουν τους βατραχανθρώπους, πουλάνε το νησί



vatrahantrwpoiΘεωρείται πλεόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση για 45-50 χρόνια ακατοίκητων  νησιών σε επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την αξιοποίηση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως εξετάστηκαν σε όλη της επικράτεια τουλάχιστον 550 νησιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε 10 σημεία, που περιλαμβάνουν συνολικά 30 νησιά και νησίδες εμβαδού από 100 ως και 3.100 στρέμματα.

Εξετάστηκαν πρώτα θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας και στη συνέχεια επιλέχθηκαν τα σημεία με βάση το βαθμό αξιοποίησης τον οποίο μπορούν να έχουν. Με μια διαφορά όμως, μεταξύ των νησιών και των νησίδων υπάρχει και η νησίδα Φλέβες, το "οχυρό" των βατραχανθρώπων, των γνωστών ΟΥΚαδων.
Το νησάκι απέναντι από τη Βουλιαγμένη ,όπου υπήρξε ναυτικό οχυρό και στη συνέχεια ήταν χώρος στον οποίο ασκούνταν οι βατραχάνθρωποι του ΠΝ. Επί δεκαετίες διάφοροι μεγαλοσχήμονες είχαν βάλει στο μάτι τις Φλέβες για να τις "αξιοποιήσουν" και ζήταγαν από δημάρχους και κυβερνήσεις να βάλουν πωλητήριο. Πάντα εισέπρατταν αρνητική απάντηση. Τώρα φαίνεται ότι η επιδίωξή τους θα γίνει πραγματικότητα. Οι Φλέβες θεωρείται και είναι "το φιλέτο των φιλέτων", λόγω της μοναδικής θέσης του νησιού.

               
Από τα 585 νησιά και νησίδες που εξετάστηκαν επιλέχθηκαν τελικά περίπου 30. Πρόκειται για το Μεύρο Όρος, τη Μπέλα Βράκα και τον Άγιο Νικόλαο στα Σίβωτα της Θεσπρωτίας, αλλά και ένα σύμπλεγμα περίπου 10 νησίδων στο Ιόνιο που περιλαμβάνουν νησιά όπως η Κύθρος κοντά στο Μεγανήσι και ο Άγιος Ιωάννης, αλλά και οι Στροφάδες κοντά στη Ζάκυνθο.

Στο βόρειο Αιγαίο επιλέχθηκε η Θαλασσοπούλα κοντά στην Καβάλα, ενώ στον Ευβοϊκό δυο νησίδες μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας, ενώ κοτνά στη Σκιάθο έχει επιλεγεί η Τσουγκριά.
Στο Σαρωνικό έχουν επιλεγεί οι Φλέβες, ενώμ στις Κυκλάδες η Δίδυμη, κοντά στη Σύρο. Κοντά στην Πελοπόννησο έχουν επιλεγεί άλλα δύο σημεία, όπως η Πρώτη στη Μεσσηνία και οι νησίδες Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη και Κορωνίδα στον Αργολικό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: