ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Στειλτε την τροικα εκει που ανηκει. Στα σκατά

Έκπληξη πρώτου μεγέθους που εγείρει πλήθος ερωτηματικών: Η Ελλάδα έχει πετύχει -και με το παραπάνω- τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση, ήδη από το 2012, παρά τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές τής Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Παρ' όλα αυτά, η Τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την από́δοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία, με τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων. Η πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη και, εν πολλοίς, είναι αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και αυτών των ίδιων των δανειστών της χώρας», εκτιμά η Alpha Βank.

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι πλέον δυνατό να κρατείται όμηρος των πολιτικών επιδιώξεων κανενός. Εάν η Τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται. Διότι στη ζωή, δεν υπάρχει δεν μπορώ. Μόνον δεν θέλω», καταλήγει η ανάλυση της τράπεζας.
 Για τα περιβόητα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Alpha Bank αναφέρει πως ο μόνος λόγος που επιβάλλεται η λήψη όλων αυτών των μέτρων είναι για να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς και να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας, έσι ώστε η μετάβαση σε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση. Σήμερα, όμως, είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα μπορούσαν να μετριασθούν.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας αναφέρουν πως οι προβλέψεις της τρόικας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Σημειώνουν πως τα αποτελέσματα εκτέλεσης του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού για το επτάμνηνο του 2012 δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 0,6% το επτάμηνο του 2012 και αναμένεται να σημειώσουν μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,5% για το σύνολο του έτους. Εάν επαληθευτεί αυτό τα έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού.

Εκτός όμως από τα έσοδα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η τρόικα τον Φεβρουάριο εκτιμούσε μείωση κατά 5,1% των πρωτογενών δαπανών, ενώ μέχρι το επτάμηνο του 2012 η μείωση φτάνει το 8,1% και συνολικά για το 2012 θα προσεγγίσει το 7%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως για τα κρατικά ταμεία, το 2013 θα ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: