Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος οικονομικής και στατιστικής ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο για περισσότερο από 40 χρόνια!
Το ποσοστό των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας ήταν 15% για το έτος 2011, σχεδόν ίδιο με αυτό του 2010 (15,1%). Το μέσο εισόδημα μάλιστα μειώθηκε κατά 1,5%. Τα 46,2 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας συνιστούν επίπεδο- ρεκόρ από τότε που η υπηρεσία ξεκίνησε να συλλέγει και να αναλύει τα σχετικά στοιχεία, εδώ δηλαδή και 53 χρόνια.
«Τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης του 2011 δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς, καθώς το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε στις μεσαίες τάξεις και αυξήθηκε στα υψηλότερα στρώματα» δήλωσε ο Robert Greenstein, πρόεδρος του Center on Budget and Policy Priorities στην Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Για την ακρίβεια, το μέσο εισόδημα μειώθηκε για το 80% των κατοίκων, ενώ αυξήθηκε μόνο για το 20%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Brookings, το ποσοστό φτώχειας θα είχε αναρριχηθεί στις ΗΠΑ στο 15,5% το 2011. Οι λόγοι που παρέμεινε στάσιμο ήταν κάποια επιδόματα που δόθηκαν από τον πρόεδρο Ομπάμα σε ανέργους, αλλά και η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας χάριν στην οποία δόθηκε η δυνατότητα να ασφαλιστούν νέοι κάτω των 26 ετών.
Ωστόσο, η μείωση στα εισοδήματα των Αμερικανών συνεχίζεται από τότε που ξέσπασε η κρίση, με το μέσο εισόδημα του 2011 να διαμορφώνεται στα 50.054 δολάρια, χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2010 που ήταν στα 50.831 δολάρια και χαμηλότερο κατά 8,1% σε σύγκριση με αυτό του 2007, οπότε τοποθετείται και η απαρχή της κρίσης χρέους.
Στο μεταξύ, το όριο φτώχειας για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 23,000 δολάρια για το 2011. Πάντως, η συζήτηση για την οικονομία, τα εισοδήματα και την ανεργία στην Αμερική αποτελεί βασικό κομμάτι της προεκλογικής διαμάχης. Όσο μάλιστα πολλά νούμερα δεν βελτιώνονται και όσο οι ελπίδες για ανάκαμψη είναι αρκετά συγκροτημένες λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής της αμερικανικής οικονομίας, τόσο η συζήτηση αυτή αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου