ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Λήξη της πολύνεκρης απεργίας στη Ν. Αφρική με αυξήσεις 22% στα ορυχεία

Σε συμφωνία προχώρησαν εργοδοσία και εργαζόμενοι στο ορυχείο Μαρικάνα στη Νότιο Αφρική, μετά από κινητοποιήσεις που κράτησαν περίπου πέντε εβδομάδες και βάφτηκαν στο αίμα 45 περίπου απεργών. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση της τάξης του 22% στους μισθούς των μεταλλωρύχων και η πλήρης λειτουργία των ορυχείων αναμένεται να έχει αποκατασταθεί την Πέμπτη.


Ακόμη, πέρα από την αύξηση, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εφάπαξ πληρωμή 2.000 ραντ (186 ευρώ) που θα καλύψει μέρος από τις απώλειες της απεργιακής κινητοποίησης.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν πάντως σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις: από τα 4.000-5.000 ραντ στα 12.500 ραντ τον μήνα (δηλαδή από τα 375-470 ευρώ στα 1.170).

Οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από το θάνατο 45 ανθρώπων στις αρχές Αυγούστου, από τους οποίους οι 34, όλοι εργάτες, σε μία μόνο ημέρα ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, στις 16 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: