ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τίτλοι τέλους για τον 902 TV του ΚΚΕ

Έπειτα από 20 χρόνια λειτουργίας, το ΚΚΕ βάζει «λουκέτο» στον τηλεοπτικό σταθμό 902TV, απόφαση που αποδίδεται από το κόμμα στο υψηλό κόστος μετάβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες και στην οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει όλα τα ΜΜΕ. Θα μπορούσε όμως το ΚΚΕ να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, που έχει ως αποτέλεσμα κι άλλοι εργαζόμενοι να βρεθούν στην ανεργία; Εν τω μεταξύ, πέπλο σιωπής σκεπάζει το ζήτημα του αριθμού των υπό απόλυση εργαζομένων, καθώς ούτε το Γραφείο τύπου του ΚΚΕ ούτε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον 902TV μπορούσαν να δώσουν μια απάντηση! Ρεπορτάζ: Ιουλία Κιλέρη


Η λειτουργία του σταθμού χρηματοδοτείται από το ίδιο το ΚΚΕ, και τα έσοδά του από τη διαφήμιση είναι πενιχρά, όπως αναφέρει το ίδιο το κόμμα. To τελευταίο το αποδίδει στο γεγονός ότι «οι καπιταλιστές που διαθέτουν μεγάλο πακέτο για διαφήμιση δεν ενισχύουν ένα μέσο προπαγάνδας που στηρίζει το λαϊκό κίνημα και το δίκιο των εργαζομένων».

Για τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο, το λουκέτο στην τηλεόραση του ΚΚΕ οφείλεται στις πολιτικές αποφάσεις του κόμματος. Όπως εξηγεί, ήδη από το 1993 οπότε και ο σταθμός έλαβε άδεια εθνικής εμβέλειας, λειτουργούσε υποτυπωδώς, προσπαθώντας να βγάλει πρόγραμμα χωρίς όμως να διαθέτει τους οικονομικούς πόρους. «Οι διαφημίσεις που διέθετε ήταν απλώς ώρες τηλεμάρκετινγκ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το κλείσιμο όμως του σταθμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το παραπάνω γεγονός, καθώς όπως υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος, «δεκάδες επιχειρηματίες που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν, διατηρούν τους σταθμούς, αφού αποτελούν σοβαρό περιουσιακό στοιχείο. Το να έχεις μια συχνότητα είναι ένα τρομερό περιουσιακό στοιχείο. Πρέπει να βάλεις κάτι να εκπέμπει. Αν δεν μπορείς με εμπορικό τρόπο, το φτιάχνεις αλλιώς. Αν δεν κάνεις τίποτα και δεν συνεργάζεσαι με κανέναν, απλώς απομονώνεσαι».

Στην περίπτωση του 902 όμως, το λουκέτο τελικά ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, εκτιμά ο κ. Κουφόπουλος, «από τη στιγμή που το λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο, καθώς ελλείψει προγράμματος δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν διαφήμιση». Πέρα όμως από το πρόγραμμα, ήταν επίσης «ο απομονωτισμός και το γεγονός ότι δεν θέλησαν να μοιραστούν τη συχνότητα με άλλα κόμματα της Αριστεράς που οδήγησαν στο κλείσιμο του σταθμού. Δεν θέλησαν να διευρυνθούν, να έχουν υλικό από τους πολίτες», εξηγεί και καταλήγει: «Προτίμησαν να τον κλείσουν παρά να συνεργαστούν με οποιονδήποτε».

Με το κλείσιμο του σταθμού λοιπόν και λόγω του «σοβαρού κενού και της δυσκολίας στο χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας», το ΚΚΕ στρέφεται πλέον τη δημιουργία ειδησεογραφικού πόρταλ που λειτουργεί στο διαδίκτυο, με εθελοντική δουλειά μελών του κόμματος.

Σημειώνεται πως όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, το tvxs.gr επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του KKE, το οποίο όμως «δεν έχει εικόνα» και δεν μπορούσε να απαντήσει άμεσα στο σχετικό ερώτημα. Την απάντηση στο ίδιο ερώτημα δεν είχε όμως ούτε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο 902TV, κ. Αδαμάντιος Σέγκος, ο οποίος δεν θέλησε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το κλείσιμο του σταθμού, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: