ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στα χέρια της Alpha Bank περνά η Εμπορική Τραπεζα

Στα χέρια του Γ. Κωστόπουλου της Alpha Bank περνά πλέον η Εμπορική Τράπεζα μετά την απόφαση του γαλλικού ομίλου της Crédit Agricole να επιλέξει τη συγκεκριμένη τράπεζα για να κάνει το πρώτο μεγάλο deal στον τραπεζικό χώρο. Η Alpha Bank επικράτησε στη μάχη για την Εμπορική των δύο άλλων ελληνικών τραπεζών, δηλαδή της εθνικής και της Eurobank.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Δευτέρας όπως και ο τρόπος που θα γίνει η συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών καθώς υπάρχουν πολλά νομικίστικα θέματα που πρέπει να αναλυθούν. Αλλωστε οι προσφορές των τριών τραπεζών ήταν για εξαγορά με 1 ευρώ καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία δεν μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση μαζί με τις άλλες.
Η Crédit Agricole δε θα έχει ποσοστό στο νέο μετοχικό σχήμα ενώ έχει αναλάβει την κάλυψη με 3 δισ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εμπορικής. Η επιλογή του «γαμπρού» για το γάμο έγινε με βάση το ποια από τις τράπεζες είχε τις ποιοτικότερες εγγυήσεις ώστε να καλυφθεί η ρευστότητα, περίπου 1 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει οι Γάλλοι.
Κοντός ψαλμός αλληλούια για τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο, η νέα συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο και πλέον ο επόμενος σταθμός είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αλλωστε, για τη Γενική Τράπεζα φέρεται να έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με την Πειραιώς. Ετσι, Εθνική και Eurobank θα στραφούν υποχρεωτικά προς το ΤΤ.
Οι τραπεζικές αλλαγές που γίνονται είναι ο πρώτος μεγάλος γύρος καθώς θα ακολουθήσει ακόμη ένας ώστε στο τέλος να μείνουν… 2,5 τράπεζες, όπως έχει ειπωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: