ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το δικό της νόμισμα το napo σχεδιάζει η Νάπολη της Ιταλίας


Την επεξεργασία ενός σχεδίου 70 εκατ. ευρώ για την έκδοση ειδικών ομολογιών, ή χαρτονομισμάτων  – τα «νάπο» – τα οποία θα χρησιμοποιούνται εν είδει τοπικού νομίσματος, ανακοίνωσε η Νάπολη της Ιταλίας, αποβλέποντας στην αναθέρμανση της τελματωμένης οικονομίας της.
«Το «νάπο» αποτελεί μία χειρονομία αγάπης προς την πόλη μας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Εσπόζιτο, οικονομικός υπεύθυνος της δημαρχίας της Νάπολης, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει «στην επανεκκίνηση της καχεκτικής οικονομίας».
Τα πρώτα δείγματα του ενός, των δύο, των πέντε και των δέκα «νάπο», τα οποία φέρουν παραστάσεις με τις πλέον εμβληματικές τοποθεσίες της Παρθενοπαίας πόλης, έχουν τυπωθεί ήδη.
Ο Εσπόζιτο διευκρινίζει πως τα «νάπο» δεν συνιστούν ένα καινούργιο νόμισμα, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, αλλά μόνον ως δυνατότητα για να επιτευχθεί έκπτωση επί του προϊόντος πληρώνοντας σε ευρώ.
Τα πρώτα «νάπο» θα παρουσιαστούν επισήμως σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο, όμως το πρόγραμμα αυτό – που είναι ένα από τα σημαντικότερα αυτού του είδους στην Ευρώπη – δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το ερχόμενο έτος, όταν θα έχουν τυπωθεί ‘νάπο’ συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ.
Έχοντας γνώση του κινδύνου που ελλοχεύει σε μία πόλη που παγκοσμίως θεωρείται η πρωτεύουσα των πλαστών, ο Εσπόζιτο δήλωσε πως τα «νάπο» θα είναι αριθμημένα προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τα παραχαράξει.
Σύμφωνα με τον ίδιον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ένας αριθμός 100.000 επιχειρηματιών της πόλης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τούτο – το οποίο ξεκινά σε εθελοντική βάση – προκειμένου να μην χάσουν πελάτες. Στο εγχείρημα ενδέχεται να περιληφθούν και αθλητικές αίθουσες, ή και δικηγορικά γραφεία.
«Περίπου το 30% των Ναπολιτάνων κάνουν τις αγορές τους εκτός της πόλης. Εάν επαναφέρουμε κάποιους απ’ αυτούς ώστε να κάνουν αγορές εντός του άστεως, αυτό θα αποτελούσε ένα πραγματικό πλεονέκτημα για την οικονομία και το σύνθημα ‘αγοράστε ναπολιτάνικα’ θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της ανεργίας», πρόσθεσε ο Εσπόζιτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: