ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το φανταστικό πραξικόπημα του ΒΗΜΑτος και τα ύποπτα παιχνίδια

Το φανταστικό πραξικόπημα του ΒΗΜΑτος και τα ύποπτα παιχνίδια
Η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, λοιπόν, επέλεξε να κυκλοφορήσει σήμερα με πρωτοσέλιδο για ένα φανταστικό πραξικόπημα και με τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε». Το δημοσίευμα προβαίνει σε εικασίες, χρησιμοποιεί ερωτηματικά, συνδέει άσχετα μεταξύ τους στοιχεία, για να καταλήξει στο επιθυμητό για την εφημερίδα αποτέλεσμα: να μας πείσει ότι, πριν από ένα χρόνο, ήταν έτοιμο το πραξικόπημα που θα ανέτρεπε την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Τέτοια είναι η αγωνία της εφημερίδας να στηρίξει τα αστήρικτα, που ένα από τα βασικά επιχειρήματα το οποίο επικαλείται είναι ότι πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο είχε βολιδοσκοπηθεί από απόστρατο αξιωματικό, κατά πόσον θα ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει σε στρατιωτική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα μας.
Και, βέβαια, δεν κατονομάζεται -δεν φωτογραφίζεται καν- ούτε το πολιτικό πρόσωπο, ούτε ο απόστρατος, ούτε δίνεται κάποια επιπλέον πληροφορία. Θα μπορούσε άνετα, δηλαδή, να είναι μια συζήτηση που έγινε πάνω από τίποτα… ρετσίνες ή και 100% για προϊόν κάποιας -πολύ αρρωστημένης- φαντασίας.
Άλλα επιχειρήματα της εφημερίδας; Το γεγονός ότι ματαιώθηκε η περσινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, από αγανακτισμένους πολίτες, σε συνδυασμό με τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, που συγκέντρωσαν το μένος του κόσμου για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας. Τώρα, πώς ακριβώς αυτά παραπέμπουν σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, θα σας γελάσουμε. Επίσης, η εφημερίδα επικαλείται τη «μη επαρκώς αιτιολογημένη» απόφαση της τότε κυβέρνησης να αποστρατεύσει τους στρατηγούς των τριών Επιτελείων.
Ας μη γελιόμαστε, όμως. Δεν πρόκειται απλά για ένα «ευφάνταστο» ρεπορτάζ. Δεν ξυπνάει ένα πρωί μια εφημερίδα όπως Το ΒΗΜΑ και αποφασίζει να μιλήσει για πραξικόπημα, έτσι ελαφρά τη καρδία. Το αντίθετο. Είναι τουλάχιστον ύποπτο να φέρνει μια τέτοια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, με πρωτοσέλιδο, στο προσκήνιο συζήτηση για ανατροπή του πολιτεύματος. Και, βεβαίως, προκαλεί πολλά ερωτήματα τα οποία έχουν ήδη εκφραστεί από πολλούς παράγοντες του δημόσιου βίου, που εύλογα προβληματίζονται:
- Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί ένα τέτοιο δημοσίευμα, χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
- Είναι απλά μια προσπάθεια να «ξεπλυθεί» ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και τώρα περιφέρεται ανά την υφήλιο, διδάσκοντας -μεταξύ άλλων- και στο Χάρβαρντ για το πώς μας… έσωσε;
- Μήπως είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τρέχοντα ζητήματα, όπως τα επερχόμενα μέτρα του νέου πακέτου, καθώς και από τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα σχετικά με τις υποθέσεις «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος»;
- Ή, μήπως, τελικά κρύβεται από πίσω κάτι άλλο, πιο μεγάλο και πιο σκοτεινό;
Οι αντιδράσεις
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κ. Μπίκας, προέβη σε διάψευση του θέματος αφήνοντας εκτεθειμένη την εφημερίδα. «Επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», τόνισε ο κ. Μπίκας.
Άμεση και έντονη ήταν και η αντίδραση του υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας...» δήλωσε ο ΥΕΘΑ.
Αλλά και ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, δήλωσε πως «δεν γνώριζε τίποτα για πραξικόπημα», διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα. «Στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του και υπενθυμίζεται ότι, ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2011 σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: