ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μηπως η τοπικη δραχμή εδινε λύσεις;

Τοπικό νόμισμα στο Μπρίστολ της Βρετανίας

Η πόλη του Μπρίστολ στην Βρετανία εισήγαγε το δικό της νόμισμα, το οποίο καλύπτουν 350 επιχειρήσεις και γίνεται πλέον το ισχυρότερο...
εναλλακτικό νόμισμα έναντι της στερλίνας στην χώρα.

Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα ανεξάρτητων νομισμάτων, που αφορούν κυρίως τραπεζογραμμάτια, η Λίρα του Μπρίστολ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης online ή μέσω κινητού τηλεφώνου.

Στόχος του ανεξάρτητου νομίσματος είναι να βοηθήσει τους ντόπιους εμπόρους να εκδώσουν χρήματα για τους πελάτες τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο στα καταστήματά τους. Σε αντάλλαγμα, οι πελάτες γνωρίζουν ότι το κατάστημα θα πρέπει να αντικαταστήσει το απόθεμά του αγοράζοντας από εγχώριο προμηθευτή στο τοπικό νόμισμα, ή αλλιώς να πληρώσει 3% προμήθεια για να μετατρέψει την Λίρα Μπρίστολ σε Λίρα Αγγλίας.

Τους λογαριασμούς της Λίρας Μπρίστολ που αντιστοιχεί σε μια στερλίνα, κρατάει η Bristol Credit Union, με την υποστήριξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας FSA.

Η Λίρα Μπρίστολ θέλει να μιμηθεί την επιτυχία που είχαν άλλα τοπικά νομίσματα. Παράδειγματο γερμανικό Chiemgauer που λειτουργεί στην Βαυαρία από το 2003. Πέρσι κυκλοφορούσαν 550.000 Chiemgauer με τζίρο 6,2 εκατομμυρίων –ένα μέγεθος που στην ισοτιμία του 1 προς 1 με το ευρώ, αποτελεί σοβαρή υπόθεση.
dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: