ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Θα πληρωσει κανένας ή παλι ειναι ενα επικοινωνιακό τρυκ;



Πολιτικό σεισμό και έντονο προβληματισμό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό 32 πολιτικών προσώπων τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρήματα που έχουν ή ξοδεύουν σε δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες τους.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία,  τα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες καθώς μέσα στις λίστες θα περιλαμβάνονται και ονόματα εν ενεργεία βουλευτών που έχουν διατελέσει υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η σοβαρότητα του θέματος σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει 11.9 δις επιβαρύνοντας κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους προκάλεσε χθες Τετάρτη την παρέμβαση του αρμόδιου για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Ο κ. Παντελής έδωσε εντολή στους συνάδέλφους του, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ερευνηθεί εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα με τα ονόματα των 33 βουλευτών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.
Σε περίπτωση που έτσι είναι, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.
Ο κ. Παντελής υπενθυμίζει ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.
Άμεση παρέμβαση από τη ΔΗΜΑΡ
Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης ζήτησε διευκρινήσεις για την αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν ξεκινήσει και έλεγχοι σε πολιτικά πρόσωπα. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
«Εύλογα ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε η μη αναμενόμενη αντικατάσταση του Ιωάννη Διώτη, από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ καθώς είναι γνωστό, μεταξύ άλλων και από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι ο ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει σειρά ελέγχων και σε πολιτικά πρόσωπα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Ερευνά πράγματι το ΣΔΟΕ, υποθέσεις πολιτικών προσώπων για τις οποίες έχει ανοίξει φακέλους; Πόσοι είναι οι φάκελοι που διερευνώνται, πότε ξεκίνησε η έρευνα και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή»;

Στουρνάρας: Επιβεβαιώνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε 32 πολιτικά πρόσωπα

Η απάντηση του υπουργού οικονομικών προς τον κύριο Τσούκαλη δεν άργησε να έρθει! Έτσι ο υπουργός Οικονομικών, με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων ελέγχονται αυτό το διάστημα από το ΣΔΟΕ.
«Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αναφέρει εγγράφως ο Γιάννης Στουρνάρας, ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) τριάντα δύο (32) υποθέσεις πολιτικών προσώπων» τονίζοντας πως ο αριθμός των προσώπων που ελέγχονται δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου.
Αντιδράσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ

Για το ίδιο ζήτημα…  επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής, Α.Νάκο, έστειλε σήμερα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή «προκειμένου να ζητήσει και να αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της όλα τα στοιχεία σχετικά με τη λίστα του ΣΔΟΕ που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα Η σχετική επιστολή του Δ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Ζητώ την άμεση σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 21 για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων προκειμένου να ζητήσει όλα τα αναγκαία στοιχεία και να εξετάσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει από τα δημοσιεύματα για τη λίστα του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα.
Η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης για τη σχετική υπόθεση υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του θέματος. Επιβάλλει την ενεργοποίησή της κατά το νόμο αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου χωρίς την παραμικρή ολιγωρία. Απαιτείται να συζητηθούν και να αποφασιστούν, με ευθύνη, συλλογικότητα και κυρίως αποτελεσματικά, όλες οι δέουσες κατά τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής ενέργειες προκειμένου να ανταποκριθούμε στη πάνδημη απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια και αυστηρές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν το νόμο και το περί δικαίου αίσθημα».
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: