ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ τα "χωνει'' στον Ραχόι

Spain-James-Bond-Skyf_Long-WP
.Δήμητρα Δρακάκη
Ο Ντάνιελ Κρεγκ ντύνεται για τρίτη φορά πράκτορας 007 στην ταινία Skyfall που προβάλλεται στους κινηματογράφους και απέναντι του βρίσκει τον "κακό" Ραούλ Σίλβα. Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κλήθηκε να ενσαρκώσει ένα χαρακτήρα πολύπλοκο που προκαλεί το φόβο και μόνο με το παρουσιαστικό του. Με αφορμή την ταινία, ο Ισπανός ηθοποιός μίλησε στην Ελ Παίς για την ταινία,  αλλά τελικά  “ξέφυγε” από το θέμα σχολιάζοντας τους κακούς της... κυβέρνησης Ραχόι αλλά και γενικά την ανάλγητη συμπεριφορά της εξουσίας στη Ισπανία.
Η ταινία βασίζεται στην επιστημονική φαντασία και ο ήρωας του κακού που ενσαρκώνει είναι δημιούργημα της φαντασίας. Όμως σύμφωνα με τον Μπαρδέμ υπάρχουν άλλοι κακοί στην πραγματική ζωή τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας.
“Αν συζητήσουμε την κατάσταση σε αυτή τη χώρα θα δούμε ότι βιώνουμε ένα ανθρωπιστικό δράμα με την ανεργία να περνάει το 25%. Η κυβέρνηση  έχει παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος απέναντι στο δημόσιο και κοινωνικό σύστημα. Το σημερινό κοινωνικό κίνημα έχει αποδείξει ότι είναι αξιοπρεπές και ότι έχει σαφείς ιδέες. Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι έχουν δείξει ειρηνικά την υποστήριξή τους. Το θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτά. Θέλει να μειώσει το χρέος της χώρας με κόστος τη θυσία των σχολικών μολυβιών και των τετραδίων εργασιών.”
O κ. Μπαρδέμ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες. Όπως τόνισε η κυβέρνηση προτιμά να σώσει τις τράπεζες αντί να βοηθήσει το λαό και να παρέχει το  κατάλληλο περιβάλλον για μια αξιοπρεπή ζωή.
Τέλος θέλοντας να αποφύγει τις παρεξηγήσεις για αυτές του τις δηλώσεις διευκρίνισε ότι οι απόψεις του δεν προέρχονται από κάποιο κομματικό χρωματισμό αλλά από ευαισθησία. Όπως τόνισε “τα ανθρωπιστικά προβλήματα συνδέονται με την πλήρη αδιαφορία αυτών που τα δημιουργούν. Και οι άνθρωποι που σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.”

Η δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν τη δυσφορία της Ισπανικής κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Λαϊκού Κόμματος Ραφαέλ Χερνάντο απάντησε στο κ. Μπαρδέμ:
"Πρέπει να είσαι πολύ κακός, όχι μόνο στην ταινία, για να υποστηρίξεις ότι την κυβέρνηση τη βολεύει η ανεργία". Το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε στο twitter του κ. Χερνάντο ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για "επιπολαιότητες ενός εκατομμυριούχου που ζει στο Μαϊάμι"!
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής της ταινίας Skyfall στη Μαδρίτη, ο Μπαρδέμ εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους Ισπανούς εργαζόμενους, αναρτώντας επιγραφή με το μήνυμα: "σταματήστε τις απολύσεις. Εδώ ο καθένας είναι απαραίτητος, εκτός από τους διευθυντές"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: