ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Εγκώμια για τον Ομπάμα και από Ρεπουμπλικανούς

Προεδρικές εκλογές; Ποιες προεδρικές εκλογές; Μόλις έξι ημέρες απομένουν μέχρι να κληθούν οι Αμερικανοί στις κάλπες, η Σάντι ωστόσο έκανε συντρίμμια τις προεκλογικές στρατηγικές του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Ο κυκλώνας και οι επιπτώσεις του μονοπωλούσαν χθες το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ως Πρόεδρος, όμως, ο Ομπάμα συμπεριλαμβανόταν σε όλα τα «κάδρα»: φωτογραφίες από τον Λευκό Οίκο τον έδειχναν να ενημερώνεται συνεχώς μέσα στη νύχτα, τα μπλογκ των εφημερίδων μετέφεραν ζωντανά την απόφασή του να κηρυχθούν σε κατάσταση «μείζονος καταστροφής», ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά κονδύλια, η Νέα Υόρκη και τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ, οι τηλεοράσεις έδειχναν ξανά και ξανά τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, τον Ρεπουμπλικανό Κρις Κρίστι, σταθερό επικριτή του Ομπάμα και υποστηρικτή του Ρόμνεϊ, να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος υπήρξε εξαιρετικός», να επισημαίνει τα τρία τηλεφωνήματα που αντάλλαξε μαζί του και να λέει πόσο χαρούμενος είναι που συνεργάζεται με τον Ομπάμα και την κυβέρνησή του… Ο Ρόμνεϊ, από την πλευρά του, πάλευε να συνεχίσει κάποιας μορφής προεκλογική εκστρατεία χωρίς να φανεί πως αδιαφορεί για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που επλήγησαν από τον κυκλώνα.
Ο Ομπάμα έχει ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες προεκλογικές του συγκεντρώσεις από τη Δευτέρα έως και σήμερα - τουλάχιστον. Επρόκειτο να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας με τρεις κοινές εμφανίσεις με τον δημοφιλέστατο Μπιλ Κλίντον. Αντ' αυτού, παραμένει στον Λευκό Οίκο - χθες επισκέφθηκε το αρχηγείο του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, από όπου προειδοποίησε ότι η Σάντι «δεν έχει περάσει ακόμα», και σήμερα αναμένεται στο Νιου Τζέρσεϊ προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση. Στη θέση του περιοδεύει ο Κλίντον: εμφανίστηκε μόνος στη Φλόριδα, με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οχάιο, και αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες σε Μινεσότα, Αϊοβα, Κολοράντο, Οχάιο, Βιρτζίνια, Νιου Χαμσάιρ και Ουισκόνσιν! Ο Ρόμνεϊ εμφανίστηκε χθες σε συγκέντρωση οπαδών του στο Οχάιο, «την κρισιμότερη από τις κρίσιμες πολιτείες». Φρόντισε όμως ώστε αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί ως προεκλογικό ιβέντ να μετατραπεί σε «ιβέντ ανακούφισης από την καταιγίδα», με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να απευθύνει εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς να δείξουν γενναιοδωρία προς τα θύματα της Σάντι και τους υποστηρικτές του να κομίζουν χαρτοσακούλες γεμάτες κονσέρβες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν στην Ανατολική Ακτή. Δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τον Ομπάμα να προηγείται με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα (47% - 46%) του Ρόμνεϊ. Το 53% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων εντούτοις προέβλεψε νίκη του Δημοκρατικού, ενώ μόνο ένα 29% προέβλεψε νίκη του Ρεπουμπλικανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: