ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Bρετανική “λίστα Λαγκάρντ” με 6.000 ονόματα


Στην ύπαρξη της βρετανικής «λίστας Λαγκάρντ», η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας των οικονομικών διωκτικών αρχών αναφέρονται οι Times του Λονδίνου στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 6.000 ονόματα.
Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στη βρετανική κυβέρνηση κατάλογο με 6000 ονόματα Βρετανών καταθετών στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC.
Μετά από έλεγχο της αρμόδιας αρχής οικονομικού εγκλήματος 500 καταθέτες από τους συνολικά 6.000 που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ, αποδείχθηκε πως φοροδιέφευγαν . Οπως αποκαλύπτουν οι Times, η Εφορία προτείνει στους δικαιούχους των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών διακριτικότητα- εφόσον συμφωνήσουν στην πληρωμή των φόρων με το αναλογούν πρόστιμο, αντί να προωθήσουν τις υποθέσεις τους στα δικαστήρια. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, που θα εισπράξει  άμεσα πολλές εκατονταδες εκατομμύρια στερλίνες, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει τα δικαστήρια από το βάρος εκδίκασης όλων αυτών των υποθέσεων.
Ωστόσο η πρόταση δέχεται εσωτερικά πυρά, μάλιστα με ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της Υπηρεσίας Οικονομικού Εγκλήματος να χαρακτηρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης  «υποκριτική», αφού στέλνει αρνητικό μήνυμα  για επιλεκτική μεταχείρηση των πλούσιων φοροφυγάδων. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ είναι άτομα με περιουσιακά στοιχεία και προσόδους από ακίνητα στο εξωτερικό.
Εως τώρα μόνο ένας καταθέτης της λίστας έχει καταδικαστεί. Πρόκειται για ιδιοκτήτη ακινήτων αξίας 160 εκατ. στερλινών, ο οποίος τιμωρήθηκε τον Ιούλιο με  500.000 λίρες, καθώς δεν είχε δηλώσει τον φόρο που αντιστοιχούσε σε χρήματα που κληρονόμησε από τη μητέρα του, κατατεθέιμένα σε μυστικό λογαριασμό της HSBC.
[Πηγή: Άρθρο της Μαρίας Καστρισιανάκη]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: