ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Σχέδιο διάσωσης για Ελλάδα χωρίς "κούρεμα"

Steve-Bell-_greece

Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ως στόχο την αποφυγή νέου κουρέματος του ελληνικού χρέου.
Tο σχέδιο αυτό προβλέπει την μείωση των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τη δανειακή βοήθεια που της δόθηκε.
- Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το περιοδικό , θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα.
 Επίσης, θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.
Όσον αφορά στις Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αυτοί που έχουν ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν και μέτρα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, με τις οποίες η περιουσία διασφαλίζει αυτά τα ειδικά αξιόγραφα, τα οποία μπορούν να πωληθούν.
Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πληγεί θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: