ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Γκάρντιαν: Βασανιστήρια που θυμίζουν Αμπού Γκράιμπ στη ΓΑΔΑ

anti-fascist-protesters-i-008
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 
Βασανιστήρια σε βάρος τους στη ΓΑΔΑ καταγγέλλουν 15 συλληφθέντες που συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση και συγκρούσεις με οπαδούς της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της εφημερίδας Γκάρντιαν.
Ο δικηγόρος τους κάνει λόγο για ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων με πρακτικές που θυμίζουν Αμπού Γκράιμπ.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκιζε και τους χτυπούσε ενώ πέντε η έξι άλλοι συνάδελφοί του παρακολουθούσαν, τους έφτυναν και τους χρησιμοποίησαν ως «ανθρώπινα σταχτοδοχεία» επειδή «βρωμούσαν». Επίσης, τους κράτησαν ξύπνιους όλη τη νύχτα ρίχνοντας το φως από φακούς και λέιζερ στα μάτια τους. Ορισμένοι καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί τους έκαιγαν τα μπράτσα με αναπτήρα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών οι αστυνομικοί φέρονται να τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους απειλώντας ότι θα τα ανέβαζαν στο ίντερνετ και ότι θα έστελναν τις διευθύνσεις των συλληφθέντων στη Χρυσή Αυγή.
Ανάλογες καταγγελίες κάνουν ακόμα 25 άτομα που συνελήφθησαν την επομένη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τις αρχικές συλλήψεις. Όπως έχουν αναφέρει, υπέστησαν ξυλοδαρμό, υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά από αστυνομικούς και άλλους προσαχθέντες μέσα στην ασφάλεια.
Μία εκ τω δύο γυναικών που είναι μεταξύ των συλληφθέντων που έχουν προβεί στις καταγγελίες, έχει δηλώσει στην εφημερίδα πως οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν προσβολές σεξουαλικού περιεχομένου και της τράβηξαν τα μαλλιά όταν προσπάθησε να αποφύγει τη βιντεοσκόπηση. Καταγγέλλεται επίσης ότι επί 19 ώρες δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο αλλά ούτε και σε νερό, με αποτέλεσμα κάποιοι να πιουν νερό από τις τουαλέτες.
Protester-injured-during--001injuries-fromth-e-Greek-p-001
Ένας από τους συλληφθέντες δείχνει τα τραύματα του στη Guardian
Συλληφθείς με σπασμένο χέρι και τραύμα στο κεφάλι που αιμορραγούσε καταγγέλλει ότι υπέστη τον τραυματισμό κατά τη σύλληψη και ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον χτυπούν στη ΓΑΔΑ. Ένας άλλος καταγγέλλει ότι αστυνομικός τον κλώτσησε στα γεννητικά όργανα κατά τη σύλληψη, ανοίγοντάς του τα πόδια με τη βία. Προσθέτει ότι οι αστυνομικοί τον έφτυσαν λέγοντάς του ότι θα πέθαινε όπως οι παππούδες του στον εμφύλιο.
Το ρεπορτάζ περιγράφει περισσότερες λεπτομέρειες καταγγελλόμενης χρήσης βίας από αστυνομικούς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και σημειώνει ότι οι καταγγέλλοντες έχουν ζητήσει να μη δημοσιευθούν τα ονόματά τους φοβούμενοι αντίποινα από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε παλαιότερο ρεπορτάζ της ανέφερε πως η αστυνομία στην Ελλάδα σε κάποιες περιπτώσεις παρέπεμπε τα θύματα εγκληματικής δράσης στη Χρυσή Αυγή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Μανούρας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν έχει υπάρξει χρήση βίας από αστυνομικούς σε βάρος κανενός στη ΓΑΔΑ. Προσθέτει ότι η αστυνομία ερευνά σε βάθος κάθε αναφορά περί αστυνομικής βίας και αν προκύψει παράπτωμα ακολουθείται η ενδεδειγμένη πειθαρχική δράση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική αστυνομία σέβεται πάντοτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν χρησιμοποιεί βία», προσθέτει ο εκπρόσωπος.
Η διαδήλωση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι αρχικές συλλήψεις οργανώθηκε ως διαμαρτυρία για το βανδαλισμό ενός κέντρου της κοινότητας των Τανζανών στον Άγιο Παντελεήμονα.
Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες τραυμάτων ενός νεαρού άνδρα, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται.
Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων διαδηλωτών αναφέρει ότι μέχρι φέτος η κακομεταχείριση κρατουμένων από την αστυνομία ήταν σπάνιο φαινόμενο. Τα επίμαχα περιστατικά όμως δείχνουν ότι «έχει αλλάξει η σελίδα» και ότι δεν ισχύει η προηγούμενη πεποίθηση πως οι συλληφθέντες είναι ασφαλείς στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας.
Ο συνήγορος τεσσάρων άλλων διαδηλωτών καταγγέλλει ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά. «Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, σε σύμπραξη με τη δικαιοσύνη», σχολιάζει ο Έλληνας δικηγόρος.
Ένας εκ των συλληφθέντων διαδηλωτών, προσθέτει η εφημερίδα, ζήτησε από τον Γκάρντιαν να ακουστεί το ρεπορτάζ καθώς οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν αναφέρονται σε τέτοια θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: