ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο δηθεν κολοσσος θα πουληθει για ενα κομματι ψωμι;

Η Deutsche Bank πάει για Εθνική Η Deutsche Bank πάει για Εθνική

 Στρατηγικής σημασίας συμμετοχή αποκτά το μεγαθήριο Deutsche Bank στη νέα Εθνική τράπεζα συνεχίζοντας τη γερμανική επέλαση στην ελληνική επιχειρηματική αγορά.  Μετά τις κρυφές διαβεβαιώσεις που έλαβαν από το διευθυντήριο των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη δραχμή και θα στηριχθεί με κάθε τρόπο να σταθεί στα πόδια της, ανοίγει ο δρόμος για το μεγάλο deal που κυοφορούνταν καιρό τώρα στη Φραγκφούρτη. 
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά η γερμανική υπερτράπεζα θα αποκτήσει ποσοστό 10-15% στον όμιλο της Εθνικής όπου μετά την απορρόφηση της Eurobank θα εκμηδενιστεί επί της ουσίας η συμμετοχή της οικογένειας Λάτση, με αποτέλεσμα οι νέοι εταίροι θα συνδιοικούν με το ελληνικό δημόσιο. Ένα μοντέλο δηλαδή ανάλογο με αυτό του ΟΤΕ που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές ενώ παράλληλα θα είναι περιορισμένης σημασίας οι καταγγελίες περί ξεπουλήματος που αναμφίβολα θα υπάρξουν.
Η συμμετοχή της Deutshe Bank θα επιδιωχθεί να αποκτηθεί από την αγορά πακέτων ξένων funds που θέλουν να αποσυρθούν από την Ελλάδα, με δέλεαρ την προσφορά τιμήματος πολύ ανώτερο από την τρέχουσα τιμή. Υπάρχει και το ενδεχόμενο η τιμή της μετοχής να αυξηθεί αρκετά το επόμενο διάστημα, οπότε το premium που θα προσφερθεί θα είναι αισθητά μικρότερο. Με τη συμφωνία αυτή που θα ανακοινωθεί αργότερα, εξυπηρετούνται και οι δυο πλευρές καθώς:
- Η μεν Deutsche Bank αποκτά πρόσβαση στην ελληνική αγορά για να εξυπηρετήσει τα γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα όπως π.χ. ΟΤΕ – Deutsche Telekom και πιθανόν αργότερα ΔΕΗ – RWE και το εξαγωγικό εμπόριο στη χώρα μας. Αργότερα, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, οι γερμανοί σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την ελληνική «βάση» ως εφαλτήριο για τις αγορές των Βαλκανίων.
- Η Εθνική που, όπως όλες οι ελληνικές τράπεζες, πάσχει από έλλειψη ρευστότητας, αποκτά πρόσβαση στα κεφάλαια μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και μπορεί να καλύψει απρόσκοπτα επιχειρηματικά δάνεια και επενδύσεις. Αυτή είναι και η κρίσιμος παράμετρος που μέτρησε για την ελληνική κυβέρνηση για να δώσει τη συγκατάθεσή της σ αυτή τη συμφωνία.
Οι πληροφορίες που αρχίζουν να διαρρέουν για αυτό το megadeal έχουν θορυβήσει τους άλλους μεγάλους παίκτες όπως η Alpha Bank που αναζητά τρόπους αντίδρασης επειδή διαισθάνεται ότι ο ρόλος της θα υποβαθμιστεί.  Μετά την απόκτηση της Εμπορικής, τα περιθώρια «απάντησης στην πρόκληση» έχουν περιοριστεί και μόνο η συμμαχία με κάποιο ξένο ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: