ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Υπομoνη. Εμειναν άλλα 77 χρόνια

FT: Διεθνής οικονομικός έλεγχος στην Ελλάδα!
«Είναι μία σκληρή πρόταση, αλλά είναι ρεαλιστική» είπε ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος...

FT: Διεθνής οικονομικός έλεγχος στην Ελλάδα!
«Η Ελλάδα εξαναγκάζεται να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτική πρόσληψη ξένων ειδικών για τη συλλογή φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στη χώρα, σε αντάλλαγμα συμφωνία που θα διασφαλίζει διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος με πρόσθετη χρηματοδότηση 16-18 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν οι FT «τα μέτρα μπορεί να προχωρήσουν όσο ποτέ πριν, με διεθνή έλεγχο επί των αποφάσεων του ελληνικού προϋπολογισμού».

Οι προτάσεις, οι οποίες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν στήριξη στη Γαλλία και την ΕΕ, μπορεί να απαιτούν αυτόματες περικοπές αν η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του πλάνου που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Financial Times.

«Είναι μία σκληρή πρόταση, αλλά είναι ρεαλιστική» είπε ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα μέτρα.

Ας σημειωθεί ότι υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) είχε τεθεί η χώρα το 1897. Ήταν ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα, ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της. Τον έλεγχο εκτελούσε μια εξαμελής επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα από το 1897 μέχρι το 1978, για 81 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: