ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Καταδίκη της Ελλάδας από την Ε.Ε. γιατί εφάρμοσε τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά!!!


Οι συμβάσεις μαθητείας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2010 ως όπλο κατά της κρίσης, οι οποίες επιτρέπουν στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους χωρίς προειδοποίηση ούτε αποζημίωση, κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με μια μη δεσμευτική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα απ’ αυτό το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε μια απόφαση που το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συνδικάτα σε νομικές προσφυγές, η εν λόγω επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε πως οι δύο μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατ’ εντολή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αντιβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν. Η Ελλάδα έθεσε σε ισχύ μια σύμβαση μαθητείας αόριστης διάρκειας “που μπορεί να λυθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης (…) στη διάρκεια των δώδεκα πρώτων μηνών”.
Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην οποία προσέφυγαν δύο ελληνικά συνδικάτα, εκτιμά πως αυτή η δοκιμαστική περίοδος είναι υπερβολική και αντίθετη προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Αυτό το δεσμευτικό κείμενο θεωρεί απαραίτητο, στο άρθρο 4, “να αναγνωρίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μια εύλογη προθεσμία προειδοποίησης σε περίπτωση παύσης της απασχόλησης”. Εξάλλου οι ειδικοί έκριναν αντίθετους προς τον Χάρτη τους νόμους του Ιουλίου 2010 που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευομένων (15- 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που αποκτούν για πρώτη φορά εργασία.
Η κυβέρνηση είχε μειώσει τον ελάχιστο μισθό ενώ είχε επίσης καταργήσει την επαγγελματική εκπαίδευση, τις άδειες μετ’ αποδοχών και είχε μειώσει την κοινωνική κάλυψη για τους μαθητευόμενους. Όμως αυτές οι διατάξεις αντιβαίνουν σε πολλά άρθρα του Χάρτη καθώς εισάγουν διακριτική μεταχείριση έναντι των νέων εργαζομένων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: