ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οριστικό "Όχι" από ΔΗΜΑΡ - Σε δύο νομοσχέδια τα μέτρα


D23662B878444742BAFBFD0DD2993DA5

O Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «κλεισμένο» το πακέτο μέτρων, εκτίμηση που κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρεί η ΔΗΜΑΡ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του κ. Κουβέλη συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης και επιβεβαίωσε ότι δεν θα ψηφίσει οριστικά τα "εργασιακά".
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Insider τα μέτρα θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα σε δύο νομοσχέδια, απεγκλωβίζοντας ουσιαστικά την ΔΗΜΑΡ. Πάντως, κανένα από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν έχει υπονοήσει ότι η εμπλοκή θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και την οριστική ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου οι εξ απορρήτων των Σαμαρά και Κουβέλη, Δημήτρης Σταμάτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και ο Πάνος Τσακλόγλου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που θα βρεθεί την Παρασκευή στο Euroworking Group και θα πρέπει να κομίσει συμφωνία με την τρόικα.
Στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζεται ότι η τρόικα έκανε πίσω στο θέμα των αποζημιώσεων, ωστόσο το σημαντικότερο αγκάθι είναι ο καθορισμός του βασικού μισθού. Στόχος είναι να μην καθορίζεται ο βασικός μισθός από το κράτος αλλά από την διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, να διατηρηθεί η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην καταργηθούν τα επιδόματα, όπως αυτό του γάμου, καθώς υπολογίζεται ότι έτσι ορισμένοι εργαζόμενοι ίσως χάσουν ακόμα και το 10% των αποδοχών τους. Επιζητούν να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ η απαίτηση να απεμπλακεί το ζήτημα των εργασιακών από το πακέτο μέτρων και την δόση των 31,5 δις. ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι χρειάζεται ενιαίο μέτωπο, όπως αυτό που σχηματίστηκε το βράδυ της Τρίτης μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ενώ επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Το κόμμα πάντως φέρεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της Δημοκρατικής Αριστεράς στην περίπτωση που το κόμμα της Αριστεράς δεν ψηφίσει τα μέτρα. Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι τώρα πρέπει να λυθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με αναδιάρθρωση και να εξασφαλιστεί πως αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το βράδυ προκειμένου να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο euroworking group ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες και να καταστεί εφικτή χρονικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: