ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ονειρα θερινής νυκτός



greek_economy

Alpha Bank: Κι όμως, η Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά

«Η ταχεία βελτίωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) το 2μηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2012, με την εμφάνιση πλεονάσματος άνω των € 2,77 δισ., αποτελεί εξέλιξη ιστορικής σημασίας», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha bank, «διαμορφώνοντας το έλλειμμα του ΙΤΣ στο 8μηνο Ιαν.-Αύγ.2012 σε € 3 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος ΙΤΣ ύψους € 12,5 δισ. ή 6% του ΑΕΠ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2011».
 
«Τ ο αποτέλεσμα αυτό», σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, «δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το έλλειμμα του ΙΤΣ θα διαμορφωθεί για το 2012 στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% του ΑΕΠ το 2011 και 10,3% του ΑΕΠ το 2009. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μηδενισμό του ελλείμματος του ΙΤΣ το 2013 (για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες) και τη δημιουργία πλεονάσματος από το 2014, ένα έτος ενωρίτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε έως τώρα».

Το δελτίο εκτιμά ότι « στην εξέλιξη αυτή, συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως προκύπτει και από την έκθεση Doing Business που καταρτίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corporation (IFC)«.

»Στην έκθεση αυτή παρακολουθούνται και βαθμολογούνται οι ρυθμιστικοί κανόνες που εφαρμόζουν 185 χώρες παγκοσμίως σε 10 κρίσιμους τομείς διαδικασιών που εμποδίζουν ή συμβάλουν στην προσέλκυση επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα (από εγχώριες ή ξένες επιχειρήσεις), η Ελλάδα είναι μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απλοποίηση και βελτίωση αυτών των ανωτέρω διαδικασιών, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ανταγωνιστική της θέση αφού τώρα κατατάσσεται στην 78η θέση, από άνω της 100ης θέσης που κατατάσσονταν στα προηγούμενα έτη«.

»Έτσι, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα βελτιώνει δραστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητά της όχι μόνο με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (όπου η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική) αλλά και με βάση την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που συντελεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων εγχώριων και ξένων.«

»Σημειώνονται δε ότι με τα νέα μέτρα που θα θεσπιστούν στις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθούν στη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής για τα επόμενα έτη, θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και προϊόντων και θα αρθούν και τα εναπομένοντα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα«.

»Είναι βέβαιο, επομένως, ότι η κατάταξη της Ελλάδος στο Doing Business στο επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη«.

»Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την οριστική άρση της παγίδας ρευστότητας στην οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις (κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ), θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την ανάκαμψη της παραγωγής και των επιχειρηματικών επενδύσεων και για τη δυναμικότερη συνέχιση της αυξητικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: