ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Wind καλεί Forthnet για συγχώνευση

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος ΟΤΕ με 900.000 συνδρομητές
Νέο φλερτ σε εξέλιξη στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αυτή τη φορά μεταξύ της Wind Ελλάς και της Forthnet. Οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι βρίσκονται σε μη δεσμευτικές διαπραγματεύσεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο της συνεργασίας τους κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξαφνικό φλερτ ανάμεσα στη Wind Ελλάς και τη Forthnet αφορά την εξαγορά, από την πρώτη, των δραστηριοτήτων της σταθερής τηλεφωνίας και του Ιντερνετ της δεύτερης. Στις συζητήσεις των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνεται η ψηφιακή πλατφόρμα της Nova, για την οποία η Forthnet φαίνεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλον επιχειρηματικό όμιλο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε στάδιο ανταλλαγής «μη δεσμευτικών προτάσεων, για δυνητική συγκέντρωση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες για προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αντικείμενο ενδεχόμενη συγχώνευση.
Μια πιθανή συνένωση των δυνάμεων της Forthnet και της Wind, η οποία μόλις πρόσφατα εγκαινίασε τη συνεργασία της με τον όμιλο επιχειρήσεων του Πάνου Γερμανού, θα δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο σε επίπεδο πελατειακής βάσης αλλά και οικονομικής ρευστότητας καθώς η Wind έχει μηδενικό δανεισμό. Σε περίπτωση συμφωνίας θα προκύψει ένας δεύτερος ΟΤΕ με περίπου 900.000 συνδρομητές. Ηδη η Forthnet διαθέτει περίπου 500.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και άλλους 400.000 η Wind Ελλάς.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Wind Ελλάς αναφέρει ότι η πρότασή της προς τη Forthnet «αναγνωρίζει την αξία του τομέα σταθερής τηλεφωνίας της Forthnet», ενώ η ίδια η δομή της πρότασής της «δημιουργεί συνέργειες με οφέλη τόσο για τις δύο εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους όσο και για τους συνδρομητές».
Πάντως, εδώ και αρκετό καιρό ήταν γνωστό ότι η Forthnet επεδίωκε συνεργασία με έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο κινητής τηλεφωνίας (Wind Ελλάς ή Vodafone Ελλάδας), προκειμένου να δημιουργήσει ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Forthnet είχε ανακοινώσει εδώ και πολλούς μήνες τα σχέδιά της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 30 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας δεν θα πήγαινε για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων αλλά για τη χρηματοδότηση των στρατηγικών κινήσεών της στον τομέα των συνεργασιών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο προς το παρόν έχει παγώσει καθώς η εταιρεία θεώρησε ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, ενώ κατά πληροφορίες ο δεύτερος σε μερίδιο μέτοχος της εταιρείας (Cyrte Investments) διαφωνούσε με την αναγγελθείσα αύξηση κεφαλαίου.
Συζητήσεις με την HOL. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, η Forthnet βρισκόταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις και με την Hellas Οnline (HOL) και ότι οι δύο εταιρείες ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία για συγχώνευση πριν από περίπου δύο χρόνια, όμως ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.
Ακόμη αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Forthnet και HOL, ωστόσο οι σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις των δύο εταιρειών είναι το κυριότερο εμπόδιο για την επισφράγιση της συνεργασίας τους.



Με άλλον για τη Nova
Στις συζητήσεις των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνεται η ψηφιακή πλατφόρμα της Nova, για την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι η Forthnet βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με άλλον επιχειρηματικό όμιλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: