ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δικάζεται τη Δευτέρα ο Κ. Βαζεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

254220_295168030595608_1423598284_n
Ο δημοσιογράφος κατά την έξοδο από τη ΓΑΔΑ συνοδεύεται από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης, ο οποιος αύριο στις 12 θα δικαστεί στο αυτόφωρο. Nωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, είχε συλληφθεί σε σπίτι στη Δροσιά Αττικής. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, λόγω της δημοσιοποίησης στοιχείων της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό του.
 Η σύλληψη του δημοσιογράφου έγινε παρουσία εισαγγελέα σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών
Νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε ότι πρόθεση του ήταν να προσέλθει αυτοβούλως στην Εισαγγελία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις «για την παραθεσμική και μη νόμιμη συμπεριφορά» των αρχών απέναντι του
«Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε», έγραψε στις 11 το πρωί στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.
«Νομικό τερτίπι» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης τη σύλληψη και δίωξή του για τη δημοσιοποίηση καταλόγου ονομάτων, που φέρεται να είναι η «λίστα Λαγκάρντ».
Σε δηλώσεις του ο εκδότης του επεσήμενε ότι δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο οι συναλλαγές πολιτών με τράπεζες.
Όπως είπε «διυλίζουν τις συντάξεις και καταπίνουν τη λίστα. Εδώ και τρία χρόνια εφευρίσκουν νόμιμες κατασκευές για να μην ελεγχθούν όσοι αναφέρονται στην λίστα».
Ο δημοσιογράφος δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «υπόδικοι θα έπρεπε να είναι οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου που απέκρυψαν την λίστα, επεξεργάστηκαν προσωπικά δεδομένα και υπέθαλψαν εγκληματίες».
Αντιδράσεις των κομμάτων
«Η σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot-Doc Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί μια ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συνιστά πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαμβάνουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους, την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι έκπτωσης της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα του μνημονίου», καταλήγει η ανακοίνωση
«Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την ποινική δίωξη του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη.
«Η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο. Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού (με τις λίστες), από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα μετις πολιτικές και οικονομικές
σκοπιμότητές τους» τονίζεται στο σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.
«Το οικονομικό σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια και έχουν συμφέρον να τον αποπροσανατολίζουν και να τον κοροϊδεύουν», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: