ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αλληλεγγύη των PIGS: Η Ιρλανδία επιστρέφει 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων


art-pigs-420x0
Η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαικών κρατών θεωρήθηκε κάποτε μείζων ζήτημα για την ευρωπαική ολοκλήρωση. Κάποια σημάδια μας θυμίζουν τις "παλιές καλές εποχές". Τη στιγμή που η Ιρλανδία, και επισήμως πλέον, βγήκε από τον δεσμευτικό κλοιό των μνημονιών, δείχνει πως δεν ξεχνάει ένα μέλος των πάλαι ποτέ PIGS.
Η βοήθειά της δεν είναι θεωρητική, αλλά έμπρακτη και αποδεικνύει πως η έννοια της αλληλεγγύης δεν έχει χαθεί εντός της Ευρώπης. Κέρδη ύψους 126 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψει στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη πολιτική τήρησε και η Αυστρία, ενώ θεωρείτε βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξουν όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωζώνης. 
Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα «Irish Examiner» στο πλαίσιο έγκρισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου οικονομικής στρατηγικής της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε στην πληρωμή 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια ως μέρος παλαιότερης συμφωνίας, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Τα χρήματα θα προέλθουν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και θα δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα, αρχίζοντας από το 2014 και θα ολοκληρωθεί η εξόφληση μέχρι το 2025.
Η συμφωνία αφορά μόνον στην Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη- μέλη σε προγράμματα διάσωσης, πρόσθεσε ο Ιρλανδός εκπρόσωπος και οι πληρωμές αυτές δεν θα επηρεάσουν τα στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: