ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ξαναβρήκε την κόρη της μετά από 30 χρόνια- Την άρπαξαν μέσα από τα χέρια της μητέρας της μόλις 2 ετών στον Εμφύλιο του Σαλβαδόρ




 


Τρεις δεκαετίες πριν, ο αιματηρός και βάναυσος εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ χώρισε ένα δίχρονο κοριτσάκι από τη μητέρα του. Τώρα, η Ζοζεφίνα Οσόριο Ενρίκες είναι σε θέση να αγκαλιάσει και πάλι τη κόρη της Χιομάρα.



«Συνέχιζα να ψάχνω γι’ αυτήν μέχρι επιτέλους που τη βρήκα», είπε η 54χρονη αγρότισσα με τρεμάμενη φωνή, μετά τη συνάντηση με την κόρη της που είναι τώρα 31 ετών.

Το 1984, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών, ο στρατός εισέβαλε στο χωριό Μπουρέρα στο καντόνι Σαν Χουακίντο. Ο πατέρας της οικογένειας ο Λορέντσο Φλόρες Αμάγια έκρυψε τη σύζυγό του Ζοζεφίνα και την κόρη του Χιομάρα, τότε μόλις δύο ετών, σε μια κρύπτη, και υποσχέθηκε να επιστρέψει. Αλλά σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντάρτες Φαραμπούντο Μαρτί ( FMLN ) με τους οποίους πολεμούσε. Οι στρατιώτες βρήκαν τη γυναίκα και την κόρη του και οι αστυνομικοί στο Σαν Βιθέντε πήραν το παιδί από τη μάνα του.

«Ένας αστυνομικός την πήρε από εμένα και δεν την είδα ποτέ ξανά», είπε η Ζοζεφίνα,. Η Χιομάρα αργότερα δόθηκε με υιοθεσία σε άλλη οικογένεια. «Μπορώ να θυμηθώ πολύ λίγα», είπε. «Αλλά ξέρω ότι ένας αστυνομικός με έκλεψε και με έδωσε στη θετή μου μητέρα . Με βάφτισε με το όνομα Καρολίνα».

Το κοριτσάκι μεγάλωσε με τη νέα οικογένειά της στην Σάντα Άννα στα δυτικά του Ελ Σαλβαδόρ. «Είχα μια φυσιολογική ζωή με τη θετή μητέρα μου η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια», είπε η Χιομάρα. «Είμαι παντρεμένη τώρα, έχω τρία παιδιά και είμαι αφιερωμένη στη φροντίδα τους» συμπλήρωσε.

Μέσω τεστ DNA επιβεβαιώθηκε ότι η Ζοζεφίνα και η Χιομάρα, οι οποίες μοιάζουν πολύ, είναι μάνα και κόρη. Η Ζοζεφίνα και η κόρη της σχεδιάζουν τώρα να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. «Τώρα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω τη μητέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου. Θέλω να καλύψω τον χαμένο χρόνο. Δόξα τω Θεώ μπορούμε να το κάνουμε αυτό τώρα», είπε η Χιομάρα.

Η Ζοζεφίνα και η Χιομάρα επανασυνδέθηκαν με πρωτοβουλία της οργάνωσης Pro Busqueda ,η οποία ιδρύθηκε το 1993 από τον Ιησουίτη ιερέα Χον Κορτίνα με στόχο να εντοπίσει παιδιά που απήχθησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου την περίοδο 1980-1992.

Η οργάνωση Pro Busqueda έχει συλλέξει πληροφορίες για περίπου 800 απαγωγές παιδιών και μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει τις 300. «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν συνεργάζονται μαζί μας», δήλωσε η Μαργαρίτα Ζαμόρα υπεύθυνη ερευνών της οργάνωσης. «Είναι λόγω του νόμου του 1993 περί αμνηστίας που προβλέπει ασυλία από κάθε ποινική δίωξη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για αυτόν τον λόγο δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε τις άλλες 500 περιπτώσεις » είπε.

Το έργο της οργάνωσης αυτής έχει εξοργίσει ισχυρές ομάδες στο Ελ Σαλβαδόρ. Τον Νοέμβριο, άγνωστοι έκαψαν τα γραφεία της Pro Busqueda, ενώ ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο κτίριο, καταστρέφοντας αρχεία και σημαντικά έγγραφα.

Η απαγωγή παιδιών ήταν μέρος της στρατηγικής «της καμένης γης» της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια των 12 ετών του εμφυλίου πολέμου. Ο στόχος ήταν να καμφθεί το ηθικό των κοινοτήτων που ήταν η «κοινωνική βάση» για τους αντάρτες, αν και περίπου το 10% των απαγωγών έγιναν από τους ίδιους τους αντάρτες, σύμφωνα με την Pro Busqueda.

Δεν υπάρχουν σχόλια: