ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

«Τσιμπίδα» Σταικούρα για μιθολογικές κομπίνες και σπάταλους φορείς

«Τσιμπίδα» Σταικούρα για μιθολογικές κομπίνες και σπάταλους φορείς

Επιστρέφονται 5 εκατ. ευρώ από παραβίαση του Ενιαίου Μισθολογίου
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία εργαζόμενων σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο.



 
Στην «τσιμπίδα» του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα πιάστηκαν παραβιάσεις του Ενιαίου Μισθολογίου και εστίες σπατάλης μέσω υπέρβασης Προυπολογισμών στο ευρύτερο Δημόσιο. 

Συγκεκριμένα,  ελλιπής εφαρμογή τω περικοπών στο 75% των μισθών για υπαλλήλους που τέθηκαν σε κινητικότητα έχει διαπιστωθεί ήδη σε 4 φορείς του Δημοσίου. Με εντολή του κ. Σταικούρα ως τις 18 Δεκεμβρίου τα χρήματα θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία. 

Μαχαίρι στα ΝΠΙΔ

Παράλληλα το τρέχον έτος έρχονται περικοπές 50 εκατ. ευρώ από 500 ΝΠΙΔ λόγω υπερβάσεων προϋπολογισμών στον προϋπολογισμό του 2013

Από τα 500 ΝΠΙΔ τα 250 από υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 στο υπουργείο Πολιτισμού

Παρότι  από τις μισθολογικές περικοπές λόγω μη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος 5 εκατ. ευρω, το Υπουργείο εκτιμά ότι το θέμα είναι σημαντικό για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας. 

Την ίδια στογμή ορισμένοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο  κ. Σταϊκούρας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής την προειδοποίηση ότι κανείς δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.

«Όποιοι ελάχιστοι παρεκκλίνουν, θα υποχρεωθούν να εναρμονιστούν με το καθεστώς και να επιστρέψουν τους πόρους», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι οι «έλεγχοι θα συνεχιστούν ώστε κάθε νησίδα απόκλισης από το ενιαίο μισθολόγιο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από τους έκτακτους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, εντοπίστηκε μία περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η διοίκηση του οποίου αντικαταστάθηκε για το λόγο αυτό.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από τα αποτελέσματα των γενικών και έκτακτων ελέγχων που διενεργήθηκαν, κρίνεται ικανοποιητική η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θα φτάσει το 2014 στο 8,5% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας όπως είπε, το μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 9,6% που ήταν το 2011.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, υποστήριξε ότι τα ποσά που χάθηκαν αντιστοιχούν σε εκείνα που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Ορισμένα ρετιρέ κλέβανε το πετρέλαιο των φτωχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχάρης, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων».

Παράλληλα, ζήτησε να εξακριβωθεί ποια υπουργεία και ποιες υπηρεσίες αρνήθηκαν ή εφάρμοσαν επιλεκτικά το νόμο και να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: