ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πίτερ Χιγκς έχει βάσιμες υποψίες ότι κανένα πανεπιστήμιο σήμερα δε θα του εμπιστευόταν θέση ακαδημαϊκού. Ο λόγος; Δε θα ήταν αρκετά παραγωγικός!

Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα ...και εκνευρίζεται με την ονομασία «σωματίδιο του Θεού»! Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα 95 O νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς -αυτός που συνέλαβε την ύπαρξη του περίφημου μποζονίου 50 χρόνια πριν έρθει η πραγματική επιβεβαίωση από το CERN- εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου ακαδημαϊκού συστήματος και έχει βάσιμες υποψίες ότι κανένα πανεπιστήμιο σήμερα δε θα του εμπιστευόταν θέση ακαδημαϊκού. Ο λόγος; Δε θα ήταν αρκετά παραγωγικός! Στα 84 του χρόνια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ισχυρίζεται ότι δεν έχει στείλει ποτέ e-mail, δεν έχει περιηγηθεί στο διαδίκτυο και δεν έχει κάνει καμία κλήση από κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα θεωρεί το τελευταίο κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας! Το πιο ενδιαφέρον όμως από τα όσα εξομολογήθηκε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, είναι ότι μετά το πέρας της πρωτοποριακής μελέτης του για το μηχανισμό απόκτησης μάζας των υποατομικών σωματιδίων δημοσίευσε λιγότερα από 10 επιστημονικά άρθρα. Σκορ χαμηλό για έναν επιστήμονα του δικού του βεληνεκούς. Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει εάν η θεωρητική σύλληψη του μποζονίου Higgs θα ήταν εφικτή στα ασφυκτικά πλαίσια του σύγχρονου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1960 και οι αυξημένες απαιτήσεις/προσδοκίες έναντι των ερευνητών για συνεχείς δημοσιεύσεις [το λεγόμενο publish or perish] δημιουργούν ένα κλίμα μη ευνοϊκό για τον ελεύθερο στοχασμό και τη σκέψη/τριβή που απαιτείται πάνω στα επιστημονικά ερωτήματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εντός του κλίματος που επικρατεί σήμερα είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα είχα αρκετή ηρεμία και γαλήνη, ώστε να κάνω αυτό που έκανα το 1964». Θεωρεί μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι θα τον είχαν απολύσει οι αρχές του πανεπιστημίου εάν δεν είχε προταθεί από το 1980 για το βραβείο Νόμπελ. Όταν έφτασε το 1996 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ήδη ένιωθε αρκετά άβολα με τη νέα ακαδημαϊκή κουλτούρα. «Ένιωθα αρκετά έξω από τα νερά μου. Δεν ήταν ο τρόπος μου να κάνω τα πράγματα, πια. Σήμερα δεν θα είχα πάρει τη θέση του ακαδημαϊκού. Τόσο απλά». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασε -για άλλη μία φορά- τη λύπη του σχετικά με το γεγονός ότι το μποζόνιο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως «σωματίδιο του Θεού». «Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στο CERN αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού!». Ο ίδιος, άθεος από την ηλικία των 10, φοβάται πως η άστοχη ονομασία που έχει προσδοθεί στο μποζόνιο «ενισχύει τη μπερδεμένη σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων που ήδη σκέφτονται με συγκεχυμένο τρόπο».
 Πηγή: www.lifo.gr
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασε -για άλλη μία φορά- τη λύπη του σχετικά με το γεγονός ότι το μποζόνιο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως «σωματίδιο του Θεού». «Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στο CERN αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού!». Ο ίδιος, άθεος από την ηλικία των 10, φοβάται πως η άστοχη ονομασία που έχει προσδοθεί στο μποζόνιο «ενισχύει τη μπερδεμένη σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων που ήδη σκέφτονται με συγκεχυμένο τρόπο». Πηγή: www.lifo.gr
Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα ...και εκνευρίζεται με την ονομασία «σωματίδιο του Θεού»! ΣΧΟΛΙΟ (1) Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα 95 O νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς -αυτός που συνέλαβε την ύπαρξη του περίφημου μποζονίου 50 χρόνια πριν έρθει η πραγματική επιβεβαίωση από το CERN- εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου ακαδημαϊκού συστήματος και έχει βάσιμες υποψίες ότι κανένα πανεπιστήμιο σήμερα δε θα του εμπιστευόταν θέση ακαδημαϊκού. Ο λόγος; Δε θα ήταν αρκετά παραγωγικός! Στα 84 του χρόνια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ισχυρίζεται ότι δεν έχει στείλει ποτέ e-mail, δεν έχει περιηγηθεί στο διαδίκτυο και δεν έχει κάνει καμία κλήση από κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα θεωρεί το τελευταίο κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας! Το πιο ενδιαφέρον όμως από τα όσα εξομολογήθηκε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, είναι ότι μετά το πέρας της πρωτοποριακής μελέτης του για το μηχανισμό απόκτησης μάζας των υποατομικών σωματιδίων δημοσίευσε λιγότερα από 10 επιστημονικά άρθρα. Σκορ χαμηλό για έναν επιστήμονα του δικού του βεληνεκούς. Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει εάν η θεωρητική σύλληψη του μποζονίου Higgs θα ήταν εφικτή στα ασφυκτικά πλαίσια του σύγχρονου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1960 και οι αυξημένες απαιτήσεις/προσδοκίες έναντι των ερευνητών για συνεχείς δημοσιεύσεις [το λεγόμενο publish or perish] δημιουργούν ένα κλίμα μη ευνοϊκό για τον ελεύθερο στοχασμό και τη σκέψη/τριβή που απαιτείται πάνω στα επιστημονικά ερωτήματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εντός του κλίματος που επικρατεί σήμερα είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα είχα αρκετή ηρεμία και γαλήνη, ώστε να κάνω αυτό που έκανα το 1964». Θεωρεί μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι θα τον είχαν απολύσει οι αρχές του πανεπιστημίου εάν δεν είχε προταθεί από το 1980 για το βραβείο Νόμπελ. Όταν έφτασε το 1996 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ήδη ένιωθε αρκετά άβολα με τη νέα ακαδημαϊκή κουλτούρα. «Ένιωθα αρκετά έξω από τα νερά μου. Δεν ήταν ο τρόπος μου να κάνω τα πράγματα, πια. Σήμερα δεν θα είχα πάρει τη θέση του ακαδημαϊκού. Τόσο απλά». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασε -για άλλη μία φορά- τη λύπη του σχετικά με το γεγονός ότι το μποζόνιο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως «σωματίδιο του Θεού». «Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στο CERN αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού!». Ο ίδιος, άθεος από την ηλικία των 10, φοβάται πως η άστοχη ονομασία που έχει προσδοθεί στο μποζόνιο «ενισχύει τη μπερδεμένη σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων που ήδη σκέφτονται με συγκεχυμένο τρόπο». Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: