ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στις αγορές, μέσω… Marketwatch

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στις αγορές, μέσω... Marketwatch

Τα αμερικανικά media εκλογικεύουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από κείμενα του Γ. Βαρουφάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει όλο και λιγότερο τις αγορές, ο προσδιορισμός “Ριζοσπαστική Αριστερά” γίνεται συνώνυμο της προοπτικής αλλαγής κατεύθυνσης και πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστική της αλλαγής στάσης των αγορών και διεθνών media είναι τελευαίο δημοσίευμα του Marketwatch.com, του ομίλου Μέρντοχ. Ο αρθρογράφος, Ντάρελ Ντελαμΐδης, φτάνει στο σημείο αναδείξει ως ύστατη ελπίδα ανατροπής της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η Ευρωζώνη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρθρογράφος, πολιτικής ανταποκριτής από την Ουάσινγκτον, βασιζόμενος σε κείμενο του καθηγητή Βαρουφάκη, προσπαθεί να αναλύσει τη θέση και πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, κατανοώντας τις δυναμικές που έχουν αναπτυχθεί στην κοινωνία λόγω της παρατεινόμενης και εντεινόμενης κρίσης.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευρωφοβικό κόμμα αλλά είναι η μόνη ελπίδα για την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκήσει τη δύναμη του veto στα ευρωπαϊκά φόρα, όσο αυτή υπάρχει, αυτό μπορεί να αποτέλεσει τη βάση για την αλλαγή των ισοροπιών και των συσχετισμών, οδηγώντας σε αλλαγή πλεύσης και πολιτικών.
Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει μεταφορά ρευστότητας με δάνεια από τις πλεονασματικές χώρες αλλά:
1. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM
2. Διαχείριση του χρέους μέσα από ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του Μάαστριχτ και με τη συμμετοχή της ΕΚΤ
3. Ανάπτυξη με Ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
4. Ενα πρόγραμμα κοινωνικής αρωγής το οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις κοινωνικές αδικίες που προκάλεσε η κρίση.
Η εκλογίκευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τους ανθρώπους των αγορών και η παρουσίασή τους δίνει το στίγμα της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα είναι ενδεικτική των νέων συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνονται διεθνώς.
Δημοσιεύματα όπως αυτό, παρεμβάσεις όπως το πρόσφατο συνέδριο με το ίδρυμα Λεβί και περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστική στο σμίλευμα της προσωπικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περικλείει πολλά ετερόκλητα στοιχεία.
Καθοριστική για τη συνέχεια θα είναι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παντρέψει όχι μόνο τις τάσεις που έχει στο εσωτερικό του αλλά και τις εξωτερικές επιρροές, στη διαμόρφωση ενός μοντέλου που θα μπορεί να πείσει και να αποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: