ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αυτές είναι οι 5 τροφές που δε θα θέλεις να ξαναφάς


Ήξερες ότι οι ρυζογκοφρέτες είναι ότι χειρότερο για τη δίαιτα αλλά και την υγεία σου? Αυτή και άλλες 4 τροφές που πρέπει να αποφύγεις.

Ρυζογκοφρέτες
Μπορεί να ήταν κράχτης ως το απόλυτο φαγητό δίαιτας κατά τη διάρκεια της low-fat/no-fat τρέλας, αλλά μην ξεγελιέσαι. Οι πλάκες ρυζιού μπορούν να γλυκαιμικό δείκτη μέχρι και 91 (η καθαρή γλυκόζη έχει βαθμολογία 100), καθιστώντας το, το είδος των υδατανθράκων που θα στείλει το σάκχαρό σου σε μια βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ. Αυτό είναι κακό για την απώλεια βάρους και την υγεία σου.


Dressing σαλάτας χωρίς λιπαρά
Οι σάλτσες σαλάτας (dressings) χωρίς λιπαρά είναι ένα τέλειο παράδειγμα του καλού φαγητού που τα έκανε θάλασσα. Το dresssing είναι ο τέλειος συνδυασμός του ξιδιού (το οποίο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα) και φυτικά έλαια (πλήρες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά μερικές φορές). Ωστόσο, ένας παράλογος φόβος των διατροφικών λιπών έχει αναγκάσει τις εταιρείες τροφίμων να χαλάσουν αυτό το τέλειο μείγμα. Στο προκύπτον χωρίς λιπαρά dressing έχουν εισαγάγει ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, γαλακτωματοποιητές, και άλλα μυστικά της επιστήμης τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το αφύσικο να φαίνεται φυσικό.


Αναψυκτικά με ζάχαρη
Αν είναι να σταματήσεις να τρως μόνο ένα πράγμα από αυτή τη λίστα, θα πρέπει να είναι αναψυκτικά με ζάχαρη. Οι κενές θερμίδες βοηθούν το μαξιλάρι της μέσης σου, χωρίς να παρέχουν καμία αίσθηση του κορεσμού. Και, τα απλά σάκχαρα κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στη μείωση της καλής χοληστερόλης σου και στην αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων σου (δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο).


Εκλεπτυσμένα και Επανεμπλουτισμένα δημητριακά
Δυστυχώς, αυτό αποκλείει την πλειοψηφία των υδατανθράκων που βρέθηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εξευγενισμένα και την εκ νέου εμπλουτισμένα δημητριακά είναι σιτηρά με βάση τα δημητριακά, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού, pastas, ρυζιού και τα προϊόντα που έχουν επεξεργαστεί έτσι ώστε οι φυσικές φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά έχουν απομακρυνθεί. Οι εταιρείες αντικαθιστούν τότε τις ίνες και συνθετικές μορφές των βιταμινών και των μετάλλων που αρχικά είχαν αφαιρεθεί. Μερικές φορές (και αυτό είναι πραγματικά ύπουλο) βάζουν τα πάντα πίσω στις φυσικές αναλογίες, έτσι ώστε να μπορούν να ισχυρίζονται ακόμη ότι το τρόφιμο περιέχει «δημητριακά ολικής αλέσεως».


Χοντράλευρο καλαμποκιού
Είναι κάτι σαν πληγούρι (από καλαμπόκι) ή κάτι σαν την ιταλική πολέντα. Mπομποτούλα (σε κάποιες περιοχές και ανάλογα με το μαγείρεμα) και κουρκουτάκι (σε κάποιες άλλες)
Άλλος ένας υπέρ-εκλεπτυσμένος υδατάνθρακας, το χοντράλευρο είναι τα μικρά κομμάτια έχουν απομείνει από την επεξεργασία του καλαμποκιού. Από θρεπτικής πλευράς, το χοντράλευρο στερείται σημαντικές ποσότητες βιταμινών ή μετάλλων. Περιέχει ένα μικρό ποσό των ινών και καθόλου απαραίτητα λιπαρά οξέα.


Πηγη: ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: