ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Σε ισχύ το μέτρο των αποδείξεων και το 2014


apodixis Να συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και το 2014 πρέπει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και τη χρονιά που έρχεται.
Οι αποδείξεις που καλούνται να μαζέψουν οι πολίτες από το νέο έτος θα είναι λιγότερες, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει από το 25% στο 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν με την αξία των αποδείξεων που συγκεντρώνουν.
Το 2014, περισσότεροι από 3,5 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν την υποχρέωση να μαζέψουν αποδείξεις, όχι για να γλιτώσουν φόρο αλλά για να μην πληρώσουν περισσότερα αφού αν λείπουν αποδείξεις, επιβάλλεται ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς.

Αξίζει να επισημάνουμε πώς, με τον νόμο 4172 που ψηφίστηκε φέτος, από 1.1.2014 καταργείτο η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Με το νέο φορολογικό καθεστώς που θεσπίστηκε, οι φορολογούμενοι θα δικαιούνταν έκπτωση φόρου, ασχέτως αν μάζευαν αποδείξεις ή όχι. Αν όμως μάζευαν αποδείξεις, θα υπήρχαν και επιπλέον κίνητρα για να τις συλλέγουν και να τις καταθέτουν, αλλά προαιρετικά μόνο για επιπλέον φορολογικό όφελος.
Το νέο σύστημα, όμως, δεν κατέστη εφικτό να ετοιμαστεί ώστε να είναι έτοιμο από 1.1.2014.
Προκειμένου να μην αφεθεί ανεξέλεγκτη τελείως η αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014:
1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (αντί 25% που προβλέπεται με το ισχύον σήμερα σύστημα) και μέχρι το ποσό των 10.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με την αξία των αποδείξεων, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.
2. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 105.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, που ισοδυναμεί με το 10% των 105.000 ευρώ (αντί 10.500 ευρώ ή 25% των 42.000 ευρώ που προβλέπει το ισχύον σήμερα σύστημα). Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού των 10.500 ευρώ, το ακάλυπτο τμήμα θα φορολογείται με 22%.
3. Όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι, που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εισοδηματίες, δεν θα είναι ούτε το 2014 υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με κάποιο ποσοστό επί του εισοδήματός τους.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: