Θα βάζατε ποτέ τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα; Ή την Bayer, τη Syngenta και τη BASF να φυλάνε τις μέλισσες;
Δεν είμαι μόνο εγώ που έβαλα στο μάτι τους τεράστιους κολλοσούς παραγωγής χημικών, σπόρων και μεταλλαγμένων, αλλά και πολλοί άλλοι. Και θα σας εξηγήσω το γιατί:
Οι 3 αγροχημικές εταιρείες-κολοσσοί προτάθηκαν για το βραβείο της χειρότερης εταιρείας της χρονιάς, λόγω της συμβολής τους στο παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών.

Σημειώστε ότι αυτές οι εταιρείες μαζί με άλλες 3 (τις Dow, Dupont και Monsanto), ελέγχουν το 75% της ιδιωτικής έρευνας για την φυτική αναπαραγωγή, το 60% της αγοράς των σπόρων, το 100% των μεταλλαγμένων σπόρων και το 76% των παγκόσμιων πωλήσεων αγροχημικών.
Πιο συγκεκριμένα, η Bayer και η Syngenta παράγουν κάποια ισχυρά τοξικά εντομοκτόνα, τα λεγόμενα νεονικοτινοειδή, που κατηγορούνται ότι σκοτώνουν τις μέλισσες, ενώ η BASF παράγει ένα άλλο ισχυρό εντομοκτόνο (Firponil) το ίδιο βλαβερό για τις μέλισσες. Και δεν κατηγορούνται αβάσιμα. Απόδειξη ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2013, τα τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα το thiamethoxam (που παράγεται από την Syngenta ), και τα imidacloprid και clothianidin (που παράγονται από την Bayer), υπόκεινται σε μερική απαγόρευση δύο ετών παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η απαγόρευση βασίστηκε σε πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ενώ αντίστοιχη απαγόρευση για το Fipronil της BASF θα ισχύσει από το 2014. Αυτές οι μερικές απαγορεύσεις  αποτελούν μία πρώτη νίκη για τις μέλισσες. Όχι όμως και την τελική (το γιατί, δείτε το εδώ).
Ξεσκεπάζοντας το πραγματικό τους πρόσωπο
Στο μεταξύ η Bayer και η Syngenta δεν δέχονται την κατηγορία της ενοχής τους. Όπως αναφέρει πρόσφατο άρθρο της New York Times, η Bayer έχει δημιουργήσει ένα «Κέντρο για την Φροντίδα της Μέλισσας» και προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει δεσμευθεί να προστατεύει την υγεία της!
Σε κοινό δελτίο τύπου τον Μάρτιο, η Bayer και η Syngenta προτείνουν ένα δικό τους σχέδιο δράσης για την υγεία των μελισσών κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι απέτυχε να πείσει τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν να λάβουν μία ανάλογη απόφαση σχετικά με τον θεωρητικό κίνδυνο που θέτει η έκθεση της ΕFSA! Με άλλα λόγια να ψηφίσουν κατά της απαγόρευσης!
Φυσικά τέτοιου τύπου ανακοινώσεις δεν ήταν αρκετές να τις προστατεύσουν από την επικείμενη απόσυρση των προϊόντων τους από την αγορά. Τον Αύγουστο μαθαίνουμε ότι οι δύο κολοσσοί προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η BASF ακολούθησε λαμβάνοντας τα αντίστοιχα νομικά μέτρα όπως δήλωσε σε πρόσφατη ανακοίνωση της.
Οι εταιρείες επιτέλους δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται για τις μέλισσες, τη διατροφή μας και το περιβάλλον.

Τους τελευταίους μήνες που ασχολούμαι με το θέμα της εξαφάνισης των μελισσών έμαθα πραγματικά να τις αγαπάω, να τις θαυμάζω και να σέβομαι το πολύτιμο έργο τους, όχι μόνο της παραγωγής του μελιού (που και αυτό το αγαπώ ιδιαίτερα) αλλά και αυτού της επικονίασης.
Χωρίς τον ακούραστο πέταγμα των μελισσών (και των άλλων άγριων επικονιαστών) από άνθος σε άνθος, θα απουσιάζαν πολλά είδη φυτών και λουλουδιών, θα απουσίαζαν τα χρώματα και τα αρώματα από τη φύση, καθώς και πολλά είδη καρπών, φρούτων, λαχανικών, σιτηρών και δέντρων, απαραίτητα για τη διατροφή μας.
Το ένα τρίτο της διατροφής μας εξαρτάται από τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές. Χωρίς τις μέλισσες η γεωργία θα είναι αδύνατη ή πάρα πολύ ακριβή. Ως χορτοφάγος με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διάσωση των μελισσών και ως εκολλαπτόμενη καλλιεργήτρια στο λαχανόκηπό μου, ακόμα περισσότερο!
Είμαι σίγουρη ότι για αυτούς ή για άλλους λόγους, ενδιαφέρει και εσάς. Για αυτό και πρέπει να ψηφίσουμε αυτές τις εταιρείες - Bee Killers, ως τις χειρότερες εταιρείες της χρονιάς. Και αν θέλετε να κάνετε και κάτι παραπάνω, μπορείτε να στηρίξετε την εκστρατεία μας και να υπογράψετε.
Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της εξαφάνισης των μελισσών, μπορείτε να δείτε την επιστημονική μελέτη της Greenpeace, με τίτλο«Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;»