ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σε κατάσταση φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

FOSPHOTOS / Konstantinos Tsakalidis
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat για την Ελλάδα, το 23,5% του πληθυσμού βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας, το 19,5% σε συνθήκες ένδειας, ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας
Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Την ίδια ώρα κοιτάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία, στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις ειναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).
Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17%, 9,9% και 10,4%.
Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι). Το 2008 το ποσοστό για την Ελλάδα ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, με ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: