ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Tσουναμι αναπτυξης

19.000 απολύσεις σε 5 υπουργεία

«Προγραφές» απολύσεων για 19.000 δημοσίους υπαλλήλους και νέες λίστες σε 30 Νομικά Πρόσωπα από πέντε υπουργεία πρώτης γραμμής καταρτίζει η κυβέρνηση με στόχο να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στο ραντεβού που έχει με την τρόικα την ερχόμενη Δεύτερα 2 Δεκεμβρίου και απολύτως σύμφωνη στις επιταγές Τόμσεν, που δήλωσε χθες ότι πρέπει να ληφθούν νέα μετρα και το 2015 και το 2016, αρκεί να είναι στοχευμένα.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν προανήγγειλε σάρωση σε ευρεία κλίμακα στο Δημόσιο χαρακτηρίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα «συχνά κακές», κατήγγειλε πολίτες και πολιτικούς μιλώντας για «ακραίο πελατειακό σύστημα στο Δημόσιο» και ζήτησε... περισσότερες απολύσεις επικαλούμενος λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» και όχι μόνον οικονομικούς...
 
Είναι φανερό ότι υπό αυτό το πρίσμα των νέων... ορέξεων της τρόικας για το Δημόσιο ετοιμάζονται νέες λίστες σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και ΔΕΚΟ οι οποίες είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό» θάνατο α λα ΕΡΤ είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που περισσεύουν θα απολυθούν, είτε θα υποστούν «στοχευμένη» μείωση προσωπικού με στόχο να καλυφθεί το πλάνο των 15.000 απολύσεων μέχρι το 2014 που αποτελεί ήδη μνημονιακή δέσμευση, αλλά και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει στις συνομιλίες με τους δανειστές για το 2015 και το 2016.
 
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο περικοπών στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών (που ένα μέρος του δημοσιεύτηκε χθες στο «Βήμα») και έχει ήδη κατετεθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάζονται τα δεδομένα σε 30 φορείς από πέντε υπουργεία που μπορούν να «δώσουν» έως και 5.000 με 6.000 απολύσεις, ενώ καταρχήν θεωρείται ότι είναι ήδη δρομολογημένες οι απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΠΥ.
 
Υποδομών και Δικτύων
 
Τη μερίδα του λέοντος στο... μενού της τρόικας θα δώσει το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, στο οποίο έχουν υποδειχθεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη 12 φορείς με 12.708 προσωπικό από όπου μπορούν να γίνουν απολύσεις.
 
Πρώτοι στη λίστα η ΟΣΥ Α.Ε. Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689).
 
Ακολουθούν:
 
* ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (826 άτομα)
 
* Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (579 άτομα)
 
* Αττικό Μετρό Α.Ε. (429 άτομα)
 
* Εγνατία Οδός Α.Ε. (208)
 
* Εργα ΟΣΕ Α.Ε. (187)
 
* Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. (133)
 
* ΤΕΟ Α.Ε. (130)
 
* Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ Α.Ε.) (99)
 
* Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (88)
 
Οικονομικών
 
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε:
 
* ΕΑΒ (1.385 άτομα)
 
* ΕΛΒΟ (359 άτομα)
 
* Εταιρεία Ακινήτων (224)
 
* Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου (81)
 
* Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. (36)
 
Πρόκειται για πέντε φορείς που αριθμούν 2.085 υπαλλήλους.
 
Αγροτικής Ανάπτυξης
 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό σε:
 
* ΕΛΓΑ (475 άτομα)
 
* ΟΠΕΚΕΠΕ (626)
 
* Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» (710)
 
Σύνολο: 1.811 άτομα
 
Ανάπτυξης
 
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης 7 φορείς με 1.462 υπαλλήλους. Πρόκειται για:
 
* ΜΟΔ Α.Ε. (1.115 άτομα)
 
* Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (131 άτομα)
 
* Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (80)
 
* Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (36)
 
* Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. (35 άτομα)
 
* ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ (34)
 
* ΚΕΠΕ (31)
 
Περιβάλλοντος
 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα γίνουν απολύσεις από:
 
* Εθνικό Κτηματολόγιο (359)
 
* Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (271)
 
* Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) (31)
 
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα πήρε σιωπηρή έγκριση για την παράταση της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου για δύο μήνες (δηλαδή αντί για τέλος Δεκεμβρίου 2013, τέλος Φεβρουαρίου 2014). Επίσης έμεινε προς έγκριση το αίτημα για συνυπολογισμό στον αριθμό των απολύσεων ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες. Επίσης ένα δεύτερο αίτημα του κ. Μητσοτάκη παραμένει να αθροιστούν με τους απολυμένους οι περίπου 6.000 συμβασιούχοι που θα απολυθούν μέχρι τέλος του χρόνου από το Δημόσιο αφού μέχρι τώρα παραμένουν στις θέσεις τους με την προστασία δικαστικών αποφάσεων.
 
Ακόμα θα υπολογιστούν οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και περίπου 400 επίορκοι που μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν απολυθεί με τελεσίδικες αποφάσεις Πειθαρχικών, καθώς και 500 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν για λόγους υγείας.
 
Κατάργηση οργανισμών
 
Τέλος, όπως είναι γνωστό θα καταργηθούν μικροί οργανισμοί που έχει θεωρηθεί ότι δεν έχουν κανένα σκοπό ύπαρξης και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Σταμάτη, όπως:
 
* Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας
 
* Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»
 
* Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
 
* Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
 
* Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών
 
Από όλους όμως αυτούς τους οργανισμούς δεν πρόκειται να προκύψουν περισσότεροι από 150 υπαλλήλους, έτσι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μικρό, αλλά έχει κριθεί ότι επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: