ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου φτιάχνεται η Βarbie


Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου φτιάχνεται η ΒarbieΗ οργάνωση China Labor Watch συνέταξε έκθεση καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια όπου φτιάχνονται οι κούκλες Barbie για λογαριασμό της εταιρείας Mattel.
Η οργάνωση καταγγέλλει, σύμφωνα με τη «Le Figaro», πως γίνονται διαρκώς σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και μάλιστα εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές που είχαν προσληφθεί ως εργάτες στα εργοστάσια αυτά.
Σύμφωνα με την έκθεση, εργαζόμενοι εργάζονται όρθιοι 13 ώρες την ημέρα, ενώ σε περιόδους αυξημένης ζήτησης προϊόντων, όπως τα Χριστούγεννα, κάνουν έως και 110 ώρες υπερωρία ανά μήνα, χωρίς φυσικά να πληρωθούν έξτρα χρήματα.
Οι εργάτες και οι εργάτριες κοιμούνται σε υπερπλήρεις κοιτώνες που χωρούν 8–12 άτομα, μοιράζονται ντους και τουαλέτες, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό.
Ακόμη, οι γυναίκες που μένουν για δεύτερη φορά έγκυες αναγκάζονται να παραιτηθούν, αφού δεν προβλέπεται άδεια μητρότητας.
Όσοι χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τιμωρούνται με πρόστιμο που ισοδυναμεί με την αμοιβή μιας ημέρας.
Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν 300 εργαζόμενους σε ένα από τα εργοστάσια του προμηθευτή της Mattel σε απεργία τον Αύγουστο.
Η οργάνωση αναφέρει πως η Mattel έχει «πλήρη επίγνωση της έκτασης και της συνέχισης των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας στους Κινέζους προμηθευτές της».
«Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και επιδιώκοντας να κρατήσουν τα στάνταρ της Mattel στην ποιότητα και την ασφάλεια των παιχνιδιών, οι προμηθευτές διατηρούν χαμηλά το κόστος με τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας», αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: