ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ζώντας περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής!


Σε ένα πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του  με τον τίτλο «Living longer,living better” Oxford University press  2011 ο  διάσημος Νοτιαφρικανός καθηγητής καρδιαγγειακής έρευνας  Lionel Opie , απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγωνίζεται για την μακροπρόθεσμη καλή υγεία και την βέλτιστη λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου.


Στην εισαγωγή του βιβλίου του τονίζει το τωρινό πρόβλημα γι’αυτούς που ενδιαφέρονται για την υγεία τους :υπερφόρτωση πληροφοριών (εφημερίδες,περιοδικά,τηλεόραση και διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης)Πολλές αναφορές είναι αντικρουόμενες ή παραπλανητικές!

Το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι πρέπει να βασιζόμαστε στα τεκμηριωμένα ευρήματα και για την πρόληψη οι πέντε βασικοί προστατευτικοί παράγοντες είναι :1)το να μην καπνίζουμε 2)ιδανικό σωματικό βάρος 3)τακτική άσκηση 4)πολλά φρούτα και λαχανικά και 5) μετρημένη χρήση αλκοόλ Αντίστοιχα στους 5 βασικούς  αναστρέψιμους επιβαρυντικούς παράγοντες είναι 1)το καπνισμα 2)παχυσαρκία 3)υπέρταση 4)Σακχαρώδης διαβήτης 5) υψηλή LDL και χαμηλη HDL χοληστερόλη και 6)ψυχολογικό stress

Ο διάσημος καθηγητής επιβεβαιώνει την ανωτερότητα της μεσογειακής διατροφής ,την οποία παρουσιάζει ως την ιδανική δίαιτα!

Επίσης παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν την έλλειψη ωφέλειας και μερικές φορές και πιθανή  βλάβη από διάφορες βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε ή βιταμίνη Α.Σε μελέτη 2004 που δημοσιεύθηκε στο Lancet σε 170.000 ανθρώπους που έπαιρναν βιταμίνες με χάπια δεν μειώθηκε το ποσοστό των καρκίνων και μάλιστα η συνολική θνησιμότητα αυξηθηκε 29% σε αυτούς που έπαιρναν και Beta-carotene(Μια μορφή βιταμινης Α)και βιταμινη Α και 10% σε αυτους που επαιρναν beta-carotene και βιταμινη Ε

Και σε άλλη μελέτη που δόθηκαν μεγαλες δόσεις βιταμίνης Ε για βελτιωση της μνήμης δεν έδειξε θετικά αποτελέσματα αλλα μια αυξητικη τάση στη θνησιμότητα!(NEJM 2005)

Επομένως άλλο πράγμα η θεωρητική δράση μιας βιταμίνης ή μιας χημικής ουσίας γενικότερα κι άλλο η συνέπεια της στον οργανισμό όταν λαμβάνεται ως «χαπάκι» και όχι ως φυσική τροφή που πιθανότατα είναι ο συνδυασμός των ουσιών που περιέχονται για παράδειγμα σε φρούτα και λαχανικά που ωφελούν και όχι κάποια μεμονωμένα χημικά στοιχεία!

Συμπερασματικά  τέτοια συγγράμματα μας βοηθάνε να δούμε την ουσία της πρόληψης και πώς να μην χάνουμε το δρόμο μας και τον προσανατολισμό μας μέσα στον βομβαρδισμό των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά!

Ας συνεχίζουμε με σύνεση την άθλησή μας,ας προσέχουμε τη διατροφή μας,την ψυχική μας αρμονία και ας είμαστε προσεκτικοί στις διάφορες «Super» μελέτες που παρουσιάζονται! Και στην εποχή της οικονομικής κρίσης ας προσέχουμε που θα ξοδεύουμε τα χρήματά μας !

Γιατί σε τελική ανάλυση ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός,ειδικά στις μέρες μας!


Αλέξανδρος Μαυρικάκης, Καρδιολόγος

runningnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: