ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κρίνεται η νομιμότητα της απόλυσης της καθηγήτριας που έπιασε τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει



Μία από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες σε συμβολικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) σήμερα Πέμπτη.
Το Συμβούλιο θα κρίνει, εάν είναι νόμιμη ή όχι η εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών, επικεφαλής του οποίου είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς, καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού Έφης Μπουλούτα η οποία τρεις μήνες πριν από την καταγγελία είχε συλλάβει σε ενδοσχολικές εξετάσεις τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει.
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται κάτω από ισχυρότατες πολιτικές πιέσεις, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υποκρύπτεται απλώς το μένος του εργοδότη, ο οποίος εκδικητικά απολύει έναν εργαζόμενο, επειδή τόλμησε να «θίξει» μέλος της οικογένειάς του. Κρύβεται η απόπειρα του Κολλεγίου Αθηνών και μιας ομάδας σχολαρχών να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να διαλυθεί κάθε ίχνος αξιοκρατίας και εργασιακών δικαιωμάτων στα ιδιωτικά σχολεία. Ενδεικτική της πίεσης η επί ένα ολόκληρο έτος πρωτοφανής άρνηση του ΚΥΣΔΕ να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο και να ελέγξει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα της καταγγελίας όπως υποχρεούται από το νόμο, όταν ο υπό απόλυση εκπαιδευτικός το ζητήσει.
Το ιστορικό
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κατήγγειλε τον Ιούλιο του 2012 την αορίστου χρόνου σύμβαση της εκπαιδευτικού Έφης Μπουλούτα, που υπηρετούσε επί 21 χρόνια στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών και είχε επανειλημμένως αξιολογηθεί θετικά από τη Διεύθυνση του σχολείου (με την τελευταία- θετική – αξιολόγηση να έχει γίνει το σχολικό έτος 2011-2012).
Κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών (Ιούνιος 2012) στο μάθημα της Χημείας και στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως επιτηρήτριας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει πολλές φορές στην τάξη μαθητή, ο οποίος επιχειρούσε να αντιγράψει (ο μαθητής είναι ο γιος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά). Εν τέλει, αναγκάστηκε να μονογράψει την κόλλα του συγκεκριμένου μαθητή. Ένα μήνα μετά η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε εκδικητική καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού.
Η μάχη της εκπαιδευτικού
Η εκπαιδευτικός, όπως προβλέπεται από σειρά νομολογιών, άσκησε το δικαίωμά της να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της καταγγελίας σύμβασης. Η απόφαση 4/2012 του ΝΣΚ ρητά προβλέπει ότι το Συμβούλιο οφείλει να εξετάσει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα της καταγγελίας. Το Κολλέγιο Αθηνών με έγγραφό του της 10/10/2012 καλεί το ΚΥΣΔΕ να μην εξετάσει την καταγγελία σύμβασης λόγω αναρμοδιότητας, επικαλούμενο τη μνημονιακή εγκύκλιο περί απελευθέρωσης των απολύσεων. Το ΚΥΣΔΕ, προφανώς υπό ασφυκτικές πιέσεις, προέβη στο πρωτοφανές (δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης). Αρνήθηκε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο εποπτικό του ρόλο και δεν εξέτασε τη νομιμότητα της καταγγελίας.
Ωστόσο, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με απόφασή της ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου γεγονός που σημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να συνεχίσουν τον εποπτικό έλεγχο των ζητημάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε. Με μα ιστορική του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιβάλλει την άμεση ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας από το ΚΥΣΔΕ, ώστε να εκδώσει οριστική απόφαση επί του θέματος.
Η ΟΙΕΛΕ, με βάση την απόφαση του ΣτΕ και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Προέδρου και των μελών του ΚΥΣΔΕ που αρνούνταν πεισματικά να εξετάσουν την υπόθεση. Τελικά, υπό την πίεση των αποφάσεων της δικαιοσύνης το Συμβούλιο αναγκάστηκε να ορίσει ημερομηνία εξέτασης.
Η συμβολική σημασία της απόφασης
Η υπόθεση της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα κρύβει έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. «Απεικονίζει τον αγώνα ενός εκπαιδευτικού που εργάστηκε επί 21 έτη με συνέπεια στο Κολλέγιο Αθηνών και διώκεται
από τη διοίκηση του σχολείου, διότι έπραξε το καθήκον της. Απεικονίζει την προσπάθεια μιας εργαζόμενης που έχει απέναντί της «θεούς και δαίμονες», ένα πανίσχυρο σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που θέλει να «πατήσει» στη συγκεκριμένη απόφαση και να διαλύσει κάθε είδος ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών».
«Το ΚΥΣΔΕ καλείται να αποφασίσει. Με το πέρας της Συνεδρίασης θα μάθουμε τόσο εμείς όσο και η ελληνική κοινωνία, εάν
υφίσταται διοίκηση και εποπτικός έλεγχος της Πολιτείας στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, ή εάν επικρατεί ο νόμος του ισχυρού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: