ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οι τροφές που προκαλούν τα συμπτώματα της ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις έντονου πονοκεφάλου, που συνήθως συνοδεύονται από εκδηλώσεις όπως ναυτία και εμετούς. Η κρίση διαρκεί κάποιες ώρες και μπορεί να κρατήσει μέχρι και 3 μέρες ανάλογα με το άτομο. Οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται η ημικρανία ποικίλουν.
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Αγγελική Κορδαλή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος .Επιστημονικός Συνεργάτης Medidiatrofi.
Οι τροφές που προκαλούν τα συμπτωμάτα της ημικρανίας είναι :
Καφεΐνη (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου Coca Cola)
Αλκοόλ (ειδικότερα το κόκκινο κρασί λόγω της ισταμίνης που περιέχει)
Γαλακτοκομικά προϊόντα: παλαιωμένο τυρί (ροκφόρ, brie, cheddar, camembert, φέτα, mozzarella κ.ά.) κρεμώδη τυριά, γάλα πλήρες σε λιπαρά, γιαούρτι, παγωτό)
Ορισμένα είδη φασολιών (κουκιά, φακές, φάβα, φασόλια σόγιας)
Λαχανικά (τουρσί, κρεμμύδι, αρακάς)
Ξηροί καρποί (καρύδια, φιστίκια, φιστικοβούτυρο) και σπόροι σησαμιού
Κιτρικά φρούτα (γκρέιπφρουτ, κίτρο, πορτοκάλι, μανταρίνι, περγαμόντο κ.ά.)
Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG): πρόσθετο γεύσης που έχει προστεθεί σε τρόφιμα όπως έτοιμες σούπες, πίτσα, κινέζικο φαγητό, επεξεργασμένα κρέατα κ.ά. (Mayo Clinic)
Έλλειψη μαγνησίου: έρευνες έχουν συσχετίσει την έλλειψη μαγνησίου με την εμφάνιση ημικρανιώω (έρευνα του Dr. Burton Altura, State University of New York Health Science Denter at Brooklyn, New York, έδειξε ότι 42% των τόμων που έπασχαν από ημικρανίες είχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου)
Έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β
Τα πιο κοινά αίτια όσων αφορά την διατροφή είναι τα τυριά, σοκολάτα, ο καφές, το αλκοόλ και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Άλλα αίτια εμφάνισης ημικρανιών:
Άγχος-έντονο στρες
Κούραση
Ορμονικές αλλαγές λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, έμμηνο ρύση, χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών, εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης
Απώλεια γευμάτων μέσα στην ημέρα
Αντίδραση από κατανάλωση ορισμένων φαγητών τελευταίου 24 ώρου
Κάπνισμα
Σε γενικές γραμμές για την μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών συνίσταται αποφυγή κατανάλωσης τυριών, σοκολάτας, ροφημάτων με καφεΐνη, αλκοόλ Χορήγηση συμπληρωμάτων: ριβοφλαβίνη (Β2), συνένζυμο Q10 (μειώνεται η συχνότητα των ημικρανιών αλλά έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στην έντασή τους), μαγνήσιο (Mayo Clinic).
thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια: