ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Κίνδυνος από το διάστημα: Δορυφόρος πέφτει στη Γη τις επόμενες ώρες


 
O ευρωπαϊκός δορυφόρος GOCE που τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να πέσει στη Γη, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους επιστήμονες για την παρακολούθηση της λειτουργίας του, να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία.
 
Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο και ζυγίζει περίπου ένα τόνο, κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί και θα διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος ή σε κάποιον ωκεανό.
 
Ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τροχιά που ακολουθεί τον έχει φέρει πολύ κοντά στη Γη.
 
Επιστήμονες του Οργανισμού έχουν προβλέψει ότι περίπου το 20% της μάζας του δορυφόρου δεν θα διαλυθεί από την θερμότητα κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα αλλά θα πέσει σε ξηρά ή θάλασσα σε πολλά κομμάτια, άγνωστο πόσα.
 
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς μην χτυπηθεί από κάποιο κομμάτι του δορυφόρου, αλλά παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι υπαρκτή.
 
Ο Ρουν Φλόμπερχάγκεν που είναι επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του δορυφόρου, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από ποιό σημείο της ατμόσφαιρας θα γίνει η επανείσοδος του δορυφόρου και πού θα προσκρούσει. Οι καλύτερες εκτιμήσεις που έχουν κάνει υπολογίζουν ότι η πτώση θα συμβεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα».
 
Γεγονός είναι ότι ο δορυφόρος βρισκόταν στα 160 μίλια μακριά από τη Γη και στη συνέχεια άρχισε να περιφέρεται όλο και πιο κοντά στον πλανήτη μας, φθάνοντας τα 100 μίλια προχθές. Εκτελούσε μία πλήρη περιφορά της Γης κάθε 88 λεπτά.
 
 
Ο δορυφόρος είχε σχεδιαστεί για να ολοκληρώσει την αποστολή του στον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο οι ειδικοί του ESA διαπίστωσαν εκείνη την περίοδο ότι ο GOCE διέθετε επάρκεια «καυσίμων» και έτσι παρέτειναν την αποστολή μέχρι τώρα.
 
Τον κατηύθυναν μάλιστα πλησιέστερα στη Γη ώστε να λάβει λεπτομερέστερες μετρήσεις.
 
 
Αυτή ανεξέλεγκτη είσοδος διαφόρων δορυφόρων, από το διάστημα στη Γη, είχε προκαλέσει στο παρελθόν έντονες επικρίσεις καθώς υπήρχε πάντα ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών.
 
Το 2008, ο ΟΗΕ υιοθέτησε μέτρα προστασίας απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, όμως ο συγκεκριμένος δορυφόρος είχε ήδη σχεδιαστεί για να τελειώσει τη ζωή του με αυτόν τον παράδοξο τρόπο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: